Завршена прва фаза реорганизације ЕПС-а

Прва фаза реорганизације Електропривреде Србије (ЕПС) завршена је данас, саопштено је данас из те компаније и истакнуто да је реч о историјским променама у ЕПС-у

 који ће убудуће, уместо 14, имати само три целине.

Прва фаза је завршена ступањем на снагу статусних промена у оквиру система ЕПС, а уместо досадашњег организовања кроз 14 правних субјеката, систем ЕПС-а од данас функционише са три правна субјекта, наводи се у саопштењу.

То су: матично Јавно предузеће Електропривреда Србије, зависно друштво Оператор дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција“ и зависно друштво "ЕПС Снабдевање.

Данашњим статусним променама почиње ново поглавље у организацији ЕПС-а и реч је о историјским променама, истиче се у саопштењу.

Некадашњих седам привредних друштава за производњу угља и електричне енергије од данас је припојено матичном ЈП ЕПС, а четири привредна друштва за дистрибуцију електричне енергије припојено "Електродистрибуцији Београд“ и од данас заједно чине зависно друштво Оператор дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција.

Новим начином организације биће уведено јединствено управљање у систему ЕПС-а и доћи ће до уједначавања процеса и процедура, а пословање ЕПС-а биће транспарентније, ефикасније и профитабилније.

Према начелима најављене корпоративизације, успешност ће се мерити резултатима, већом ефикасношћу и профитабилошћу.

Ове статусне промене предвиђене су Програмом реорганизације ЕПС-а, на који је Влада Србије дала сагласност 27. новембра 2014. године.  

Друга фаза реорганизације предвиђа до лета 2016. године успостављање права својине и прелазак из статуса јавног предузећа у статус акционарског друштва.

Наредни кораци у корпоративизацији следе, а циљ су уштеде и ефикасност пословања уз јачање конкурентности и успешности ЕПС-а.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести