Збиљић: Економски патриотизам нема цену

Власник компаније „Енерготехника – Јужна Бачка“ и председник Пословног тима фудбалског клуба „Војводина” Драгољуб Збиљић поносно каже да се дуги низ година успешно бори с

извозничким лобијима који послују на тржишту Србије у вези с извозом бакарних секундарних сировина, и да се залаже за то да се те сировине прераде у Србији јер то представља основ српске економије.

– Економска заштита сваке државе, па тако и Србије, подразумева да се свим легитимним средствима бори да заустави извоз сировина и полупроизвода, а да стимулише извоз готових производа да би омогућила да се сировине прераде у домаћим производним капацитетима и на тај начин повећа БДП (бруто домаћи производ) из којег директно произлази могућност већег запошљавања и јача се државни буџет – истиче Збиљић. – Оно што је у азбуци слово А, то је у економији правило да су дорадни или прерађивачки послови најпрофитабилнији. Ту основну економску теорију применио сам у свом раду и од 2004. године до данас фирма „Манекс” из Новог Сада, чији сам власник, једна је од две највеће српске компаније које бакарне сировине прерађују у домаћим производним капацитетима, пре свега у Топионици и Рафинацији бакра у Бору (РТБ „Бор”) али и у „Ваљаоници бакра Севојно”, затим фабрикама каблова у Зајечару, Јагодини и Новом Саду.

Он напомиње да се у Србији, по својим прерађивачким потенцијалима, озбиљно издвајају две гране, а то су пољопривреда и метална индустрија.

Након десетогодишњег рада, тржишног и капиталног ојачавања, његова матична фирма „Манекс” купила је већински пакет акција компаније „Енерготехника – Јужна Бачка” Нови Сад. Он додаје да се у јавности можда мало зна да од „Електровојводине” у процесу приватизације „Јужну Бачку” није купио он, већ компаније „Промист” и „Викторија група”, и то 2010. године. Збиљић је већински власник те компаније постао тек крајем 2013, а једини власник – почетком 2016. године.

– Та компанија постоји 60 година и у том периоду пројектовала је и изградила на стотине трафостаница, стотине километара далековода, гасовода и топловода, као и велики број термо и електропостројења. „Енерготехника – Јужна Бачка” је, по оцени многих признатих инжењера и економиста, уз „Енергопројект” Београд, енергетски бренд Србије, а мени је синергија „Манекса” и „Енерготехнике – Јужна Бачка” омогућила потпуну тржишну доминацију у области металне индустрије и енергетике па слободно могу да кажем да је куповина те компаније била апсолутни професионали погодак – уверен је Драгољуб Збиљић.

Говорећи о пројекту испумпавања воде с површинског копа „Тамнава – Западно поље“ у Колубари, једним од најзначајнијих делова ЕПС-а, Збиљић појашњава да је након поплава у нашој земљи 2014. године, „Енерготехника – Јужна Бачка” добила на тендеру тај посао.

– Комерцијална понуда моје компаније била је два и више пута мања од понуде једне од највећих светских компанија, немачког КСБ-а. Морам да истакнем да изузетно поштујем величину и пословну снагу КСБ-а, али исто тако и да се баш на том примеру испумпавања воде видело да наше, српске компаније, имају довољно инжењерског и монтерског знања да изведу један тако сложен посао. Рок за испумпавање минимум 80 милиона кубика воде био је свега 90 дана и ми смо у томе успели и на тај начин омогућили несметану експлоатацију угља која је директно могла да заустави увоз угља или струје. Добро изведеним послом и омогућавањем експлоатације колубарског угља, директно смо заслужни за производњу домаће струје током 2015. године, што је држави Србији уштедело готово 200 милиона евра предвиђених за увоз струје или угља уколико ми не успемо у намери да испумпамо воду и оспособимо рудник – истиче Збиљић.

Он напомиње да су признања за добро обављен посао као компанија добили не само од Владе Републике Србије већ и од Светске банке, која је финансирала тај пројекат, али и од читавог низа домаћих и иностраних компанија.

– „Енерготехника – Јужна Бачка”, осим на тржишту Србије, послује и на веома захтевном тржишту Немачке, где смо сувласници компаније „RSE solution” из Фулде. Желим да истакнем да је „Јужна Бачка” партнер и немачке KfW банке за послове реконструкција топлотних и когенеративних постројења, а те послове добили смо на међународном тендеру. На тим пословима, које изводимо на тржишту Европске уније, запошљавамо искључиво раднике из Србије, који пролазе обавезну додатну обуку у нашем едукативном центру и с нашим печатом фирме као гарантом знања и способности крећу на ЕУ тржиште. Профит остварен на иностраном тржишту приказујемо у билансу компаније у Србији и порез на добит уплаћујемо у буџет Републике Србије – наводи наш саговорник.

Он додаје да је улагање у младе било пракса на коју је наишао када је купио компанију „Енерготехника – Јужна Бачка”, и да му се тај концепт веома допао и додатно га је унапредио.

– Поносимо се сарадњом са Средњом електротехничком школом „Михајло Пупин” у Новом Саду, у којој имамо велики број стипендиста, а, што је можда и најважније – претеча смо дуалног образовања јер имамо цело једно одељење које Средњу школу „Михајло Пупин” завршава на немачком и српском језику и којима гарантујемо радна места након школовања.

„Енеготехника – Јужна Бачка” стипендира и велики број студената Универзитета у Новом Саду, а основ за стипендију је просечна оцена преко девет на првој години студија.

– Дипломирани инжењери електро и машинске струке с просечном оценом преко 9 код нас имају загарантовано радно место и добру пословну шансу. Имамо веома добру сарадњу и са Школом „Др Милан Петровић”, коју похађају деца са сметњама у развоју и којима кроз читав низ акција нудимо лакше и лепше детињство, али и одређена радна места у будућности. Уложили смо велике своте у изградњу новог едукативног центра који има више од 2.000 квадратних метара, у којем ће радити проверени кадрови, и то на пословима додатних стручних усавршавања радника, али и њихове припреме за рад на иностраном тржишту. Едукативни центар је у потпуности завршен, чека се технички пријем и употребна дозвола – каже Драгољуб Збиљић.     

(Извор: Бриф.рс)

 

Нови Сад у срцу

– Нови Сад једноставно обожавам и сматрам га најлепшим европским градом и искрено не бих могао да замислим живот ни у једном другом граду. Рођен сам у Бору, а у Нови Сад дошао сам као студент 1996. године, али имам осећај као да сам цео живот провео овде и заиста сам врло емотиван кад је Нови Сад у питању. Желим да искористим ову прилику и да још једном јавно упутим честитке градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, руководству Града, Новосађанима и свима којима је Нови Сад у срцу избор за Европску престоницу културе за 2021. годину јер је то огроман успех који нам отвара врата развоја, не само у погледу културе, него и спорта, економије и туризма.

 

Све заВошу

– Фудбалски клуб „Војводина” представља један од три највећа симбола града Новог Сада. ФК „Војводина” постоји 102 године и сматрамо да сви заједно имамо обавезу да својим капиталом, знањем, енергијом, жељом и самопоуздањем клуб заиста дугорочно стабилизујемо на радост навијача, свих Новосађана, али и становника АП Војводине, затим Републике Српске и дела Хрватске у којем живе наши Срби и велики број њих навија за „Вошу” – каже Збиљић. – Пословни тим Фудбалског клуба „Војводина” чине домаће приватне компаније и у том тиму нема јавних нити страних предузећа. Те компаније се у областима којима се баве веома добро тржишно боре с иностраним компанијама и доказују високу класу. Велика нам је жеља да посету навијача стадиону подигнемо на највиши могући ниво: очекујемо на стадиону читаве породице, које ће се осећати безбедно и комфорно. Омогућили смо инвалидима лакши долазак и боравак на стадиону, а планиране су и нове консултације с њима о евентуалним додатним улагањима. Сматрамо да утакмице „Војводине” треба временом да уђу у туристичку понуду града, као и да организацијом кадетског турнира за све велике клубове с простора старе Југославије, који планирамо за мај или јун, покажемо да је Нови Сад град отвореног срца, а да је ФК „Војводина” велики, а можда и највећи, српски клуб. Имамо ми у нашем пословном тиму још много тога заједничког, али пустићемо да време покаже нашу снагу кроз резултате и напредак Клуба.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести