Земља на 30 година и странцима и паорима

Министарство пољопривреде и заштите животне средине објавило је јавни позив за закуп државног земљишта на период од 30 година. Конкурс је објављен и за инвестиције у области

 прерађивачке индустрије, али и сточарства, ако у себи имају укључен и развој генетике.

На примедбе да је конкурс намењен пре свега страним инвеститорима и великим компанијама, министра Бранислава Недимовића каже да ће свако пољопривредно газдинство које жели да инвестира моћи да се региструје као правно лице и предложи бизнис-план, који ће бити оцењиван на основу јасно утврђених критеријума.

Истакао је да Србија мора да развија прерађивачку индустрију, која до сада није била чак ни у другом плану, већ „у неком двадесетом”.
Одговарајући на критике да је процес давања земљишта у закуп нетранспарентан, Недимовић је рекао да је јавни позив, који ће бити отворен 30 дана, доказ да Министарство све ради отворено.

Како стоји у конкурсу, право закупа пољопривредног земљишта у државној својини на 30 година има правно лице уписано у Регистар пољопривредних газдинстава у активном стању и онај ко достави инвестициони план који се односи на инвестиционо улагање у сектор пољопривреде, односно пољопривредно -прерађивачке индустрије ради започињања обављања нове пословне делатности, проширења постојеће, диверсификације постојећег производног програма у нове производе који нису били садржани у постојећем производном програму или битне промене у целокупном производном процесу постојеће делатности у складу са законом којим се уређује улагање.

Улагања у сектор пољопривредно-прерађивачке индустрије, по конкурсу, подразумевају сва улагања која се односе на прераду пољопривредних производа чији је резултат производ који је и сам пољопривредни производ или нови производ, као и улагања у производњу енергије из обновљивих извора која као сировину користе главне и споредне производе пореклом из пољопривреде. Улагања у сектор пољопривреде у складу с тим документом јесу и улагања у области унапређења генетског потенцијала у сточарству.

Општа мерила за оцену инвестиционог плана за улагања у сектор пољопривредно-прерађивачке индустрије су да се ради о улагању у нова основна средства, а која се не односе на искључиву ратарску производњу, у износу од најмање 3.000 евра по хектару, од чега минимум улагања у прерађивачке капацитете износи 500 евра по хектару, односно најмање 500.000 евра укупна инвестиције у периоду од три године од дана почетка улагања, с тим што се у првој години мора реализовати најмање 30 одсто инвестиције осим у општинама које имају мање од 1.000 хектара пољопривредног земљишта, у којима укупан износ инвестиција не може бити мањи од 500.000 евра. 

Е. Дн.
 

Општинама контрола

По речима министра Недимовића, локалне самоуправе ће имати контролну функцију па се тако они пројекти које општине не желе на свом простору неће имплементирати.
– Најважније је да правимо додату вредност на пољопривредном земљишту и да развијемо прерађивачку индустрију. Без тога ћемо и даље продавати јефтино, а квалитетно и нећемо имамо никакве велике користи од тога – рекао је министер.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести