Женама плате 11 одсто мање

Запослене жене у Србији, с обзиром на то да зарађују 11 одсто мање од мушкараца на истим пословима, од 23. новембра радиће практично бесплатно, по резултатима истраживања

британског технолошког веб-сајта „Експерт маркет”.

Узимајући у обзир просечну зараду жена изражену као проценат просечне зараде мушкараца, „Експерт маркет” је израчунао датум када жене широм Европе почињу да раде практично бесплатно.

Гледано према јазу између зарада жена и мушкараца, од земаља у региону најлошије је рангирана Босна и Херцеговина, где мушкарци имају 46 одсто веће плате од жена, и где жене, по резултатима истраживања, још од 15. јула раде практично „за yабе”.

Најмањи јаз у зарадама полова међу 40 рангираних европских земаља је у Словенији, где износи тек 3,20 одсто, док се Србија нашла на 10. месту. У Словенији жена у просеку прими 96,8 одсто плате мушкарца, тако да ће бесплатно почети да ради 18. децембра.

Међу првих десет с малим јазом у зарадама су и Малта, Пољска, Норвешка, Италија, Хрватска, Луксембург, Румунија, Белгија и Србија.

У Македонији тај јаз достиже 18 одсто, а у Албанији 17,4.

У Европи жене у просеку зарађују за 17 одсто мање од мушкараца, што значи да Европљанке бесплатно раде од 31. октобра до краја године. Јаз у зарадама жена и мушкараца у Швајцарској и Шпанији је исти и износи 19,3 одсто, што значи да од данас почињу да раде бесплатно.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести