Мали: Од 2020. усвајање буџета уз завршни рачун

БЕОГРАД:  Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће се од 2020. године започети пракса усвајања буџета за наредну годину уз завршни рачун за претходну, што је, како каже, пример добре буџетске праксе и транспарентан начин вођена јавних финансија.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је на скупштинском Одбору за финансије образложио законе који се односе на завршне рачуне од 2002. до 2018. године којих није било на седницама Народне скупштине од 2003. године.

"Веома су важни завршни рачуни из два разлога - грађани јасно виде како су планирана и буџетирана средства утрошена, што је важно због транспрентности, а с друге стране, реч је о доброј буџетској пракси", казао је Мали.

Министар је казао да је економија у последњих неколико година расла и то поткрепио подацима који се налазе у завршним рачунима, те је тако указао да је приходна страна буџета 2002. износила 2,8 милијарди евра, а 2018. године је била око 10 милијарди евра.

"Расте нам економија, расте нам буџет, већи су нам и расходи. Оно што је опредељење за 2020. годину, поред повећања плата и пензија, јесте повећање издвајања за инвестиције и капиталне расходе, као што су национални инвестициони план и изградња различите инфраструктуре, од мостова преко нових тунела, путева", истакао је Мали.

Како је додао, од такве политике улагања се неће одустати.

Наводећи да је раније био забележен висок дефитицит и да је период о којем се говори обележила и светска економска криза, Мали је истакао да је Влада Србије од 2014. године почела да спроводи економске реформе и мере фискалне консолидације које су дале резултате.

"У последње три године имамо суфицит у буџету, види се да се камата смањује, да је јавни дуг стабилан и да се смањује, док приходи расту", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести