Ниво инвестиција Луке "Нови Сад" премашиће 14 милиона евра

БЕОГРАД: Ниво улагања у Луку "Нови Сад"после њене приватизације премашиће 14 милиона евра, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Србије Драган Стевановић.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

За приватизацију Луке "Нови Сад" тендер је отворен пре пет дана, а према Стевановићевим речима, очекује се да ће се јавити три светске компаније које су за Луку биле заинтересоване и пре тендера - Дубаи Порт, немачки Ренус и америчка Валона.

Упитан да прокоментарише мишљење појединих стручањака да Луку "Нови Сад" не би требало приватизовати, јер, како тврде, добро послује, Стевановић је образложио да по стратегији Министарства грађевинарства то предузеће захтева улагања од четири милиона евра годишње, за шта држава нема средстава.

"Осим тога, капацитет претовара Луке је 2,5 милиона тона, а она данас има претовар од око милион тона робе годишње", рекао је Стевановић и додао да капацитети Луке нису довољно искоришћени.

Од транскације се очекује, додао је, да ће донети одређене приходе, сачувати радна места свих запослених, али и да ће ниво инвестиција, које ће контролисати Агенција за луке, премаштити 14 милиона евра.

"Очекујем и да ће поступак приватизације Луке бити завршен до краја године", истакао је Стевановић у разговору с новинарима у Агенцији за привредне регистре.

Министарство привреде огласило је пре пет дана продају 99,4 одсто акција Луке "Нови Сад" по почетној цени од око 15,98 милиона евра.

Све заинтересоване компаније имаће могућност да поднесу пријаву за учешће на тендеру до 22. октобра, док је отварање понуда предвиђено за 24. октобар.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести