Стандард енд пур потврдио оцену кредитног рејтинга Србије

БЕОГРАД: Агенција за оцену кредитног рејтинга Стандард енд Пур (Standard and Poor's Global Raings) потврдила је оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу ББ, уз унапређење изгледа са стабилног на позитивни, што значи да би кредитни рејтинг могао бити увећан на ББ+ у наредних 12 месеци, саопштили су Министарство финансија Србије и Народна банка Србије.
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

Како се наводи у саопштењу Министарства финансија, агенција процењује да ће раст БДП у 2018. години износити 4,2 одсто, што је највиша стопа раста у последњих 10 година, и да ће у периоду од 2019. до 2021. године БДП наставити да расте по просечној стопи од 3,3 одсто и више.

Раст ће, додаје се, бити заснован на већој приватној потрошњи која ће бити подстакнута растом запослености, зарада и стабилном приливу дознака, а услед већег поверења страних инвеститора, очекује се и већи прилив директних страних инвестиција, који ће исто тако поспешити економски раст.

Позитивни изгледи за унапређење кредитног рејтинга уједно су и одраз континуираног смањења јавног дуга. Током протеклих неколико година, Влада је преокренула растућу путању јавног дуга. Само у 2017. години, јавни дуг према БДП је пао за око 10 процентних поена, а исти тренд се наставио и током 2018. године. Фискалне реформе су довеле до стабилних јавних финансија и даље смањење јавног дуга очекује се наставком спровођења започетих реформи. Један од главних циљева у наредном периоду је смањење јавног дуга испод 50% БДП.

У саопштењу Народне банке Србије посебно се указује да је одлука о поправљању изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета на основу снажног привредног раста и резултата монетарне политике у погледу очувања ценовне и финансијске стабилности.

Образлажући поправљање изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије, агенција посебно истиче мере којима је централна банка повећала кредибилитет и ефикасност монетарне политике у режиму циљања инфлације. 

Према оцени агенције, инфлациона очекивања су усидрена, режим девизног курса је релативно флексибилан, а финансијски сектор је додатно ојачан, уз снажан пад проблематичних кредита и раст кредитне активности.

У својој одлуци, Стандард енд Пур посебно наглашава кредибилитет и оперативну независност Народне банке Србије и оцењује да су адекватне одлуке монетарне политике у режиму циљања инфлације, које за резултат имају вишегодишње успешно очување ниске и стабилне инфлације, усидриле инфлациона очекивања. 

И према мишљењу ове агенције, инфлација ће остати у границама циља од 3 ą 1,5 одсто у средњем року. Истичући успех Народне банке Србије у спровођењу режима инфлационог таргетирања, Стандард енд Пур наглашава и очувану релативну стабилност девизног курса. 

Фискалне реформе су довеле до позитивних резултата за које се очекује да ће се наставити и у наредном периоду. Ово је великим делом и резултат stand-by аранжмана с Међународним монетарним фондом, који је успешно завршен у фебруару 2018. године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести