У ЕПС-у до 2020. запослених 5.000 мање

БЕОГРАД: Електропривреда Србије се успешно реорганизује од 2014. године, уведени су савремени принципи пословања, а број запослених је до сада смањен за око 2.500 радника, кажу у том јавном предузећу.

Извршна директорка за финансије у ЕПС-у Татјана Павловић је рекла Танјугу да ЕПС тренутно има око 29.000 запослених и да је планирано да до краја 2019. буде смањено укупно 5.000 радника.

Напоменула је да је то већ скоро остварено, пошто ће ускоро бити познато колико се људи у 2017. пријавило за стимулативне отпремнине.
У 2016. године је кроз стимулативне отпремнине из ЕПС-а отишло око 1.500 људи и око 500 људи је смањено природним одливом. У 2015. природни одлив је,такође, био око 500 људи.

"Имали смо један пакет  стимулативних отпремнина у 2017. године, не знам још тачан број, али очекујемо да ће бити макар на нивоу 2016. године", рекла је она.
Истиче да је  ЕПС захваљујући спроведеној реорганизацији постао највеће предузеће на Балкану, као и највеће енергетско предузеће у региону које је шире од подручја Балкана.

ЕПС планира још један пакет стимулативних отпремнина у 2018. години.
"Планирано је да наставимо спровођење мера које је одредла влада заједно са ММФ-ом у смислу смањења броја запослених", навела је Павловић.
Рекла је да ЕПС очекује и испуњење параметара које је ММФ задао  по питању наплате потраживања, заштите животне средине, смањења губитака, вертикалне организација која је доведена скоро до краја и друго.

ЕПС је увео вертикалну организацију и уведено је јединствено управљање у систему тог предузећа. Уједначени су процеси и процедуре, а пословање ЕПС-а постало је транспарентније, ефикасније и профитабилније.
Павловић је нагласила да је ЕПС уводи и  САП ЕРП систем, "који као круна свих тих реорганизација доприноси јединственом књижењу и известавању на нивоу ЕПС групе".

Објаснила је да је организација измењена тако што је постављена функционална организација, а то значи да свака линија бизниса директно руководи својим запосленима до нивоа сваког одсека и погона, а самим тим су остварене бројне уштеде у пословању, како у делу набавки, тако и у свим осталим сегментима пословања - јединственом извештавању, јединственој организацији, линији дистрибуције и производње...
"Свака линија бизниса директно руководи са свим структурама широм Србије".

Подсетила је да је закључком Владе Србије из 2012. године  трасиран пут реорганизацији ЕПС-а која је суштински почела 2014. године.
Прва фаза реорганизације ЕПС-а је завршена 1. јула 2015, када је ЕПС уместо ораганизовања кроз 14 правних субјеката почео да фунцкионише кроз три правна субјекта.

То су била предузећа: матично ЈП Електропривреда Србије, зависно друштво Оператор дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција" и зависно друштво "ЕПС Снабдевање".
"Тако да је прва статусна промена ЈП ЕПС била у јулу 2015. када је пет дистрибутивних предузећа спојено у једно предузеће и када су сви произвођачи припојени ЈП ЕПС-у. У јануару 2016. је уследила наредна статусна промена када је један део Дистрибуције издвојен и припојен ЈП ЕПС, а  трећа реоргнаизација је била у мају 2016, када је Снабдевање припојено ЈП ЕПС-у".

Каже Павловић да у 2017. суштински није било статусних промена, али да је то била кључна година за успостављање функционалне организације ЕПС групе.
Павловић је говорећи о плановима ЕПС-а у 2018. рекла да је остало да се до краја имплементира јединствена систематизација, која је већ скоро завршена у 2017 и заврше бројне започете инвестиције које ће допринети повећању производње струје у термоелектранама и друго.

ЕПС је успешно завршио 2017. годину и рудари су откопали више од 39 милиона тона угља, што је други најбољи резултат у историји ЕПС-а, чиме је омогућена стабилна производња струје и снабдевање грађана и привреде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести