Мобилни телефон замењује и новчаник и картицу

НОВИ САД: Када крену у куповину или провод потрошачи из Србије користе за плаћање картице или још чешће готов новац.
mobilni placanje
Фото: pixabay.com

Међутим, новине у плаћањима ће по свој прилици обе ове опције у наредним годинама послати у историју. Све што је потребно биће у паметном мобилном телефону. Почетком ове године усвојена је  ревидирана Директива Европске уније о платним услугама-ПСД2 која омогућава трећим лицима да пружају финансијске услуге. Односно банке ће морати да и трећим лицима дозволе приступ рачунима клијената, а кроз апликационе програме и платформе... То ће им помогућити да уобличе финансијске услуге засноване на подацима и инфраструктури банака. Очекује се да то буде примењиво до септембра наредне године када ПСД2 почиње да се примењује. За ове новине највише ће бити заинтересоване компаније и то оне највеће као што су “Гугл”, “Епл”, “Фејсбук” и “Амазон”.

Србија није чланица Европске уније али не само што смо на том путу већ код нас већину тржишта држе банке кћерке оних из ЕУ. Зато се ова новина на нас итекако односи. Домаће тржиште прати  норвешка финтек компанија “Аука” која је у 2017 и 2018 проглашена за  компанију која у Европи има најбољу платформу за мобилна плаћања и недавно су код нас одржали панел на ту тему.

Финансијски консултант, др Александар Васиљевић, каже да ће млађе генерације лако прихватити ову новину. Што се старијих тиче то ће ићи теже међутим све што ће се на том пољу догађати у времену које долази и њих ће определити на то да прихвате нове услуге које ће им банке и финтек компаније понудити.

Не смемо заборавит да су још 2003. године платне картице код нас биле новина, а данас су у употреби масовно, посебно у градовима. Тако ће бити и са новинама које долазе. Мислим да ће се ту лакше снаћи градско становништво него оно у сеоским срединама, каже Васиљевић.


Банке су (не) спремне

На панел дискусијама и стручним скуповима банкари су листом за новине. Норвешка “Аука” је недавно радила истраживање са 2.000 људи из топ менаyмента у Европи из банака (100 анкетираних у Србији)  о томе како ће реаговати на мобилна паћања и новине. Укупно 45 одсто испитаних  рекло је да сматра да је то добро те да ће се у годинама које долазе банкарство променити из корена. 

Међутим само 30 одсто испитаних рекло је да је спремно да прихвате да трећа лица преузму канале плаћања. Очигледно гласати за иновације је једно, а пустити нове играче у своје двориште нешто сасвим друго… 


Што се тиче банака изгледа да ту проблема нема. Тако директор Дигиталног цента у “Адико банци”, Срђан Новаковић каже да ће клијенти то прихватити...

Сматрам да банке треба да се удруже и да лансирају једну мобилну апликацију  која ће клијентима бити прихватљива и да је то изводљиво. Клијенти желе да имају једноствано решење директно на мобилном телефону, пре него да користе платне картице и таква врста плаћања ће сигурно бити масовно прихваћена, сматра Новаковић.

Да би то успело потребно је да банке раде преко Удружења банка Србије, а председник Одељења за дигитално банкарство Милош Половина каже све банке у Србији имају вољу да то примене и да уколико буду заједно у том процесу могу створити јединствено решење.

Промене очигледно следе, а ко је колико спреман да их примени сазнаћемо догодине. Трговци већ трљају руке јер прве процене говоре да ће плаћање мобилним телефоном повећати потрошњу на глобалном нивоу.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести