Недимовић: Дуговања пољопривредника за ПИО 184 милијарди динара

БЕОГРАД: Дуговања пољопривредника у Србији по основу неплаћених пореза и доприноса за пензијско-инвалидско осигурање износе 184 милијарди динара, а 95 одсто ових обавеза је ненаплативо, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић. 
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Недимовић је на Деветој националној конференцији Агробизнис Србије "Аграрна политика у 2018. години" напоменуо да се нада да ће се будућим изменама закона о Пензијско инвалидском осигурању (ПИО) решити проблеми везани за осигурање пољопривредника у Србији.

Недимовић каже да у Србији има 370.000 хиљада лица који се воде као пољопривредни обвезници, од чега се чак 75 хиљада не налазе у систему, односно, "или су преминули или примају пензије по другом основу".

"Ако се овакво стање настави, нико неће моћи ништа да оствари. Иста примања ће онда имати и онај ко уплаћује порезе и доприносе 15 или 40 година", каже Недимовић и указује да није фер да сви имају исту пољопривредну пензију, без обзира на дужину уплата у ПИО, а те пензије су, оцењује веома ниске.

Говорећи о будућим подстицајима за пољопривредне произвођаче, Недимовић је рекао да ће се радити на изменама закона о подстицајима, а најавио је да ће пољопривредницима до 1. јуна бити исплаћене субвенције за куповину трактора.

Такође, Недимовић је најавио неколико новина у наредном периоду па тако каже да ће министарство обезбедити више средстава за старт-ап производњу у пољопривреди, а висина подстицаја ће са садашњих 1,2 милиона бити повећано на 1,5 милиона динара.

"Подршка младима у покретању стартапова ове године ће бити већа, с тим што ћемо нарочиту пажњу посветити воћарству, повртарству и сточарству", каже министар Недимовић.

Каже да ће се до краја године расписати укупно осам конкурса за помоћ пољопривредницима у сектору прерађивачке индустрије, а додаје да је за средства из ИПАРД фондова до сада министарству стигло 500 пријава пољопривредних произвођача.

Недимовић је рекао да ће министартво радити на изменама закона о подстицајима како би се олакшао начин како пољопривредници да дођу до средстава, а напоменуо је да се ради и на усаглашавању правилника о производњи индустријске конопље са правилима Европске уније.

Најавио је да ће Србијиу ускоро посетити делегација из министартва пољопривреде Уједињених Арапских Емирата како би разговарали о новим пословима и пласирању српске робе на то тржиште.

"Прошле године нам је скочио извоз 76 одсто у Емирате, а треба да скочи 576 посто јер је то тржиште попут Турске и Русије који добро плаћају", закључио је Недимовић на данашњој конференцији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести