Атеље 61 прославља две деценије међународне кололоније

У 57. годину постојања Установа за израду таписерија „Атеље 61“ улази са низом пројеката, а први ће реализовати о свом дану, 28. фебруару, када ће бити отворена поставка „Виртуална таписерија“.
1
Фото: Atelje 61

Реч је изложби насталој као плод међуинституционалне сарадње са Академијом уметности у Новом Саду, односно са професорима и студентима Одсека за сликарство који су покушали проблемски и стваралачки да одгонетају корелацију између класичне таписерије и нових медија. Међу планираним програмским активностима је и поставка „Фигурација у таписерији“, којом ће се „Атеље 61” и ове године представити на манифестацији „Арт експо“.

У оквиру стратешког опредељења Града Новог Сада у погледу децентрализације и развоја културе и публике, те јачања и продубљивања сарадње са сродним институцијама културе у Србији, Установа ће, у сарадњи са Музејом Крајине и Домом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, реализовати поставку „Аутентична таписерија Атељеа 61“. За август је, пак, планирана реализација 13. сазива Међународне колоније таписериста, која ће у овој години, која  слави европско културно наслеђе, обележити две деценије постојања. Такође, 20 година постојања колоније таписериста „Бошко Петровић“ биће и централна тема изложбе која ће  бити постављена у Градском музеју у Бечеју, где ће бити презентоване таписерије настале по картонима уметника у претходне две деценије у „Атељеу 61“.

Иначе, није згорег подсетити на то да је и у години за нама „Атеље 61“ реализовао неколико изузетно посећених и у уметничким круговима високо вреднованих поставки. Излагачка делатност, започета традиционалним обележавањем почетка рада Установе, овога пута кроз поставку „Виртуелне изложбе таписерија из Збирке Атељеа 61“, настављена је изложбама „Новосадске таписеријске сцене“ у Великој галерији „Дома војске Србије“, „Седам уметника- паралеле сликарства и таписерије“ остварене у сарадњи са Галеријом ликовне уметности поклон збирком Рајка Мамузића.

Иако и надаље без излагачких и техничких услова за коришћење Галерије таписеријаБошко Петровић“, „Атеље 61” је лане посетило више од од 30 хиљада поклоника овог визуелног медија

Запажена је била и поставка „Таписерије малог формата“, која се одиграла у Центру за ликовну и примењену уметност „Терра“ из Кикинде, па изложбе радова полазника школе ткања „Атељеа 61“ под називом „Ташна, торба и још понешто“ у новосадској пинакотеци „Г спот- Графитти“, а није изостало ни учешће на новосадском Арт експу. Прошлу годину јединствени таписеријски центар који промовише, негује и баштини овај визуелни медиј безмало шест деценија, обележио је и изласком капиталног научно-истраживачког дела др Мирјане Теофановић „Таписерија у Србији 1950-2000“.

На Конкурсу за идејно решење таписерије, картони младих стваралаца Арпада Пулаија и Доменике Морарију освојили су прва места, док је Збирка таписерија „Атељеа 61“ обогаћена радовима данских уметница Маријане Пулсен („Икарова драма“) и Улрике Мокдад( „Он, она и оне“), те радом „Олтар“, Матеје Родићија која су и изведена благодарећи умећу мајстора специјалиста ткања ове установе. Поклони у виду таписерија пристигли су у „А61“ из Бугарске, Немачке и Сарајева од уметника Лауре Димитрове, Волфганга Хорна и Нарцисе Шехић, након изузетно постављеног и посећеног Шестог међународног Тријенала таписерија који се одржао у Студију М РТВ и где је учешћа узело безмало 60 уметника из 22 земље Европе и света.

Теодора Ж. Јанковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести