"Дневник Диане Будисављевић" улази у српске биоскопе

БЕОГРАД: Након три распродате пројекције на српској премијери филма на фестивалу Слободна зона, остварење "Дневник Диане Будисављевић" улази у српске биоскопе, најавили су данас дистрибутери.
dnevnik diane budisavljevic
Фото: Promo

Редитељка Дана Будисављевић ће бити гост и свечане премијере у Новом Саду у биоскопу Арена Цинеплеx 12. новембра.

Горњи Милановац, Крагујевац, Ниш, Краљево су само неки од градова у којима ће кренути приказивање овог филма одмах након фестивала, од 14. новембра.

Апсолутни победник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора.

Диана је водила детаљну картотеку дечијих судбина, коју ће јој након рата одузети неповратно комунистичка власт 1945. када њено германско и грађанско порекло постају непожељни.

Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расветљена је херојска улога жене уверене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

Марко Чкоњевић, дистрибутер филма за српско тржиште, напомиње да је радити дистрибуцију овог на више нивоа значајног филма првенствено велика одговорност.

"Народима Балкана био је потребан овај пре свега поштен филм. Радује ме интересовање публике за ову тему, јер доказује да нам је редитељкина храброст да исприча ову више од 70 година потискивану причу, била потребна", каже Чкоњевић.

У насловној улози је Алма Прица, док су остале улоге поверене Игору Самобору, Мирјани Карановић, Тихомиру Станићу, Крешимиру Микићу и другима.

Филм је снимљен у хрватско-словеначко-српској копродукцији, уз подршку Филмског центра Србије и Министарства за културу и информисање Републике Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести