“Непутовања” у званичном програму фестивала Санденс

БЕОГРАД: Кратки анимирани филм “Непутовања” аутора Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, биће приказан у званичном програму фестивала “Санденс”, који ће бити одржан од 24. јануара до 3. фебруара у Парк Ситију, у САД.
neputovanja
Фото: Youtube Printscreen

”Непутовања”, настала у копродукцији Србије и Словачке и уз подршку Филмског центра Србије, биће, заједно са још 14 остварења, приказана у програму кратких анимираних филмова.

Осим тога, “Непутовања” су номинована за престижну награду “Annie“, која ће бити додељена у више категорија, а у свету независног анимираног филма то признање представља пандан Оскару.

Филм су недавно на 9. Фестивалу анимације Animage у Пернамбуку, у Бразилу, освојио награду за најбољи сценарио. 

Пре тога, освојио је и Специјалну награду жирија на престижном фестивалу “Sitges” (51st  Sitges – International Fantastic Film Festival of Catalonia) у категорији кратких анимираних филмова, а у Италији је награђен за најболији кратки филм по избору студентског жирија на Филмском фестивалу у Карбонији. 

Ту је и награда на Фестивалу српског филма фантастике у Београду.

“Непутовања” су премијерно приказана на овогодишњем Берлиналу, на Мартовском фестивалу у Београду филм је освојио Гран при у категорији анимираног филма. 

Филм се директно квалификовао за Оскара на основу освојеног Гран прија “Златни пегаз” на фестивалу “Аниматор” у Пољској. 

Продуцент филма је Јелена Митровић (Баш Челик), копордуценти из Словачке су Ева Павловичова и Петер Бадач, монтажер Милина Тришић, музику је радио Душан Петровић, звук Владимир Јанковић и Александар Протић, а наратор је Маша Милеуснић. 

Филм су финансирали Филмски центар Србије, Словачки аудиовизуелни Фонди и телевизија Арте.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести