Од петка први бесплатни онлајн филмски фестивал „Мој оф“

Поред многих иницијатива на интернету, изазваних епидемиолошком ситуацијом, из наше средине стиже још једна у виду првог издања бесплатног онлајн филмског фестивала, под називом “Мој оф”, који ће бити одржан од 27. марта до 10. априла.
mojoff.net
Фото: Youtube Printscreen

Публика ће имати прилику да на једној виртуелној „локацији“ погледа 65 актуелна играна и документарна остварења, међу којима и наслове намењене деци и тинејџерима. Фестивал ће отворити најновији филм Романа Поланског “Оптужујем”, у петак 27. марта у 21 час, на сајту mojoff.net.

Снимљени у различитим светским продукцијама и копродукцијама, како је најављено, издвојени филмови биће подељени у пет програмских целина: Великани филма, Кидс фест представља, Породична авантура, Документарни врхунци и Виђено невиђено. Организатори указују да се посебно истиче селекција Виђено невиђено, у оквиру које ће се у ударним вечерњим терминима приказивати хваљена остварења, попут никада приказаног код нас добитника Сребрног медведа у Берлину прошле године  - филма “Напољу и коње краду“, са бриљантним Стеланом Сарсгардом у главној улози.  Такође и најновијег филма “Млади Ахмед“, који је, на прошлогодишњем Канском фестивалу, прослављеним и награђиваним редитељима браћи Дарден донео награду за најбољу режију, као и француско-италијанску драму „Глориа мунди” редитеља Роберта Гедигана, која је након светске премијере у Венецији, где је добила награду за најбољу глумицу, приказана на 48. ФЕСТ-у. Филм „Притка“ руског редитеља Кантемира Балагова који је на филмском фестивалу у Кану добио награду за најбољу режију у програму Известан поглед, сада је сврстан у програм фестивала “Мој оф”. Поред поменутих, и великог броја других филмова, биће приказани и већ најављени добитник награде Оскар “Паразит“, победник управо завршеног ФЕСТ-а “Невидљиви живот“, као и победник ФАФ-а “Мартин Еден“.

Програм Докуметарни врхунци представиће документарне филмове који су запажени од стране светских програмских селектора, али и признате публике великих фестивала. Домаћа онлајн публика имаће прилику да види документарни филмски портрет „Павароти” награђиваног редитеља Рона Хауарда, о славом тенору који је оперу и класичну музику приближио најширој публици.

Први “Мој оф” обележиће и наслови за најмлађу публику, па ће међу бројним породичним авантурама бити приказани неки од прошлогодишњих синхронизованих анимираних хитова, као што су „Вилијева планета“, „Ко се боји вука још“ и „Тајни агент Мјау“, као и филмови са популарног дечијег фестивала КИДС ФЕСТ -а (попут фантазије “Абигејл”). У оквиру програмског дела Великани филма, наћи ће се по три најзначајнија наслова тројице чувених редитељских ауторитета: пољског синеасте Кшиштофа Кишловског и његове филмске трилогије „Три боје: Плаво, Бело, Црвено“, потом америчког уметника Дејвида Линча и његовог најзначајнијег филма “Твин пикс”, и чувеног италијанског редитеља Федерика Фелинија, чији је „Сладак живот“ на репертоару новооснованог онлајн филмског фестивала.

Филм “Оптужујем”, којим ће бити отворен овај фестивал, посвећен је чувеној афери Драјфус с краја 19. века, која је уздрмала и дубоко поделила француско друштво. Када је прослављени писац Емил Зола објавио чланак „Оптужујем”, којим је заузео целу насловну страну листа “Орор”, супротстављајући се великом броју кључних људи Француске. У улози  француског официра Жоржа Пикара који је ризиковао живот и каријеру борећи се да обелодани истину о Драјфусу, нашао се познати француски глумац Жан Дижарден, добитник награде Оскар (“Уметник”). У осталим улогама су Емануел Сење, Луј Гарел...      

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести