Снимање филма о Светозару Милетићу почело у Београду

БЕОГРАД: Снимање дугометражног играног филма под радним називом "Светозар Милетић" у режији Дарка Бајића, са Љубомиром Бандовићем у насловној улози, почело је данас испред Музеја науке и технике у Београду.
d
Фото: Покрајинска влада

Председник Владе Војводине Игор Мировић рекао је да је у настајању филм о "Војводини старој" као што је то говорио Вељко Петровић.

"Почело је снимање остварења о животу Светозара Милетића, Јаше Томића, Милице Томић супруге ћерке Светозара Милетића и супруге Јаше Томића и свих других знаменитих Срба, Војвођана старог времена који су својим радом и жртвом направили темеље модерне српске Војводине и били лучоноше у култури, образовању и свим областима значајним за живот који сада живимо", казао је Мировић.

Он је додао да се Милован Витезовић као један од наших најпознатијих књижевника и драматурга пре две године прихватио обавезе да напише сцанарио за играни филма а на нашу срећу режираће га Дарко Бајић.

"Након неколико месеци када филм буде завршен имаћемо прилику да по први пут на филмском платну видимо причу из помало заборављене историје Војводине, што ме чини узбуђеним, али и одговорним за све ово јер сам један од иницијатора снимања филма. Овог посла не би било да нисмо обезбедили новац заједно са Министарством културе и информисања, Филмским центром и бројним локалним срединама на територији Војводине", казао је Мировић и изразио наду да ће публика већ следеће 2020. године имати прилике да види приказ тог жртвеног периода о којем се, како каже мало зна.


Насловна улога поверена Љубомиру Бандовићу

Дневник је из књиге снимања добио списак глумаца који ће се појавити у Бајићевом филму о Светозару Милетићу, одакле се види да ће се поред, Љубомира Бандовића у насловној улози, у овом остварењу појавити још неколико познатих глумаца.

Тако ће Јована Јовановића Змаја тумачити Жарко Лаушевић, а појавиће се још и Зоран Цвијановић, Милутин Мима Караџић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић...


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић напомиње да је тешко одредити значај овог пројекта јер се његови добачаји и у културолошком и историјском смислу веома велики.

Фото: Покрајинска влада

"Филм се бави великом историјом срспке Војводине у другој половини 19. века. Та тема је на одређени начин била занемаривана у образовном систему у 20 веку. Није била сасвим скрајнута, али ни акцентована у мери да би подигла свест људи о значају појединаца, догађаја и феномена који су обележили значајни део наше историје. Овакав филм о Светозару Милетићу и Јаши Томићу требало је да буде снимљен одавно, али ево сада и добре прилике" казао је Вукосављевић.

Према његовим речима, прича о Светозару Милетићу је заправо прича о једном од назначајнијих личности Србије у последњих две стотине година.

"Човек који је еликсире своје снаге и националног надахнућа, талента улили директно у токове српске историје и политике. Када је поидигнут највећи устанак српског народа, Херцеговачки устанак, сви Срби из Босне и Херцеговине тражили су да се Светозар Милетић стави на чело тог покрета. Милетићеве визије и прегалачки рад су од великог значаја и са великим оптимизмом чекамо премијеру у мају следеће године", казао је Вукосављевић.

Фото: Покрајинска влада

Милован Витезовић, аутор сценарија за филм, каже да је Милетић направио покрет "Омладина српска" који је коначно определио Србе и учинио их свесним свога порекла, наслеђа и будућности.

"У његовој генерацији је интересантан јавности и његов кум Јован Јовановић Змај. Они имају и сличну породичне драме. Светозара Милетића нисмо истргли из контекста постојања Аустругарске. Милетић је увео име Слободан у српски народ. Историчар Слободан Јовановић је први Србин који је понео то име. Светозар је и именом опредељивао народ према слободи" казао је Витезовић.

Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Дарко Бајић је казао да је добио сјајан текст и да није имао дилему да прихвати режију филма о Светозару Милетићу.

"Питао сам себе шта сам урадио од историјских тема и схватио да сам снимао остварења о садашњици или о будућности.

"Иако припада епохи, наша филмска прича подсећа на све ово што нам се данас дешава. После дугог истраживања ове теме могу да кажем да се ништа није променило. Балкан стоји тамо где стоји, а интереси великих сила су исти. Било какво решење за Балкан и дан данас не постоји", казао је Бајић и додао да је добио шансу да сними филм о каквом је маштао.

"Тај филм ће подстаћи младу генерацију о историји. Надам се да ће та млада генерацији покушати да разреши тај чвор на Балкану. Понудићемо овај филм Европи да се упозна са једним делом српске историје", казао је Бајић и изразио задовољство, јер је Љубомир Бандовић у главној улози.

"Бандовић је израстао у врхунског глумца који истражујући лик који тумачи може да дочара све оно што нам је важно у филму", казао је Бајић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести