"Великани европске кинематографије" на Палићу

ПАЛИЋ: Селекција "Великани европске кинематографије" од ове године представља саставни део програма Фестивала европског филма Палић и обухвата филмска остварења аутора који су својим стваралаштвом дали изузетан допринос европској кинематографији.
palicki festival tanjug
Фото: Tanjug

Програм ће се одржати у биоскопу "Еуросинема", а биће приказани филмови "Јуче" Денија Бојла, "По Божјој вољи" Франсоа Озона, "Пепе, један узвишени живот" Емира Кустурице, "Бол и слава" Педра Алмодовара и "Жао нам је што смо вас пропустили" Кена Лоуча.

Програм ће 21. јула отворити филм "Јуче", Оскаром награђеног британског редитеља Денија Бојла.

Филм прати музичара који се бори да успе, али се буди у алтернативном универзуму и схвата да је једина особа на планети Земљи која зна за групу "Битлси", јер за остале они никад нису ни постојали.

Наредне фестивалске вечери, публика ће моћи да погледа француско - белгијску копродукцију "По Божјој вољи" редитеља Франсоа Озона који је за ово остварење освојио Сребрног медведа на овогодишњем "Берлиналу".

Филм прати причу три човека, пријатеља из детињства који се срећу и пропитују своја лична искуства породичног и професионалног живота у двоје.

Документарац "Пепе, један узвишени живот" Емира Кустурице о бившем председнику Уругваја Хосеу Мухики биће приказан 23. јула.

У среду, 24. јула, биће одржана пројекција најновијег филма шпанског редитеља Педра Алмодовара "Бол и слава", док ће филм чувеног британског редитеља Кена Лоуча "Жао нам је што смо вас пропустили" бити приказан наредне вечери.

Овогодишњи, 26. Фестивал европског филма Палић, биће одржан од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације, публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина, а већина филмова имаће своју српску и регионалну премијеру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести