Десето коло едиције "Десет векова српске књижевности"

БЕОГРАД: Издавачки центар Матице српске објавио је Десето коло антологијске едиције “Десет векова српске књижевности” које обухвата 10 књига укупно 18 писаца.
MIRO VUKSANOVIC, VLADAN VUKOSAVLJEVIC, minstarstvo kulture
Фото: MIRO VUKSANOVIC I VLADAN VUKOSAVLJEVIC, foto: MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

Покретач и главни уредник едиције академик Миро Вуксановић рекао је да је до сада објављено 100 књига у 102 тома - укупно 102.000 примерака, а да је планирано да антологија има више од 200 књига.

Од 10 књига Десетог кола половина је из ранијих векова, а половина из 20. века, те су се ту нашла дела Александра Пишчевића, Саве Текелије, Анке Обреновић, Лазара Комарчића, Пере Тодоровића, Милована Глишића, Радоја Домановића, Милорада Павића, Иве Андрића, Павла Соларића, Јована Дошеновића, Јована Пачића, Јована Хаџића, Јована и Василија Суботића, Радомира Константиновића, Анице Савић Ребац и Новице Тадића.

“Тако се десило да је под бројем један (прва књига првог кола) светац (Свети Сава), а под бројем сто песник (Новица Тадић) који је говорио да је његов читалац - ђаво”, рекао је Вуксановић. 

Вуксановић је подсетио да је антологија покренута с намером да прикаже целовит развитак српске књижевности, континуитет литералне речи од 12. до 21. века, од усмене и житијске књижевности до савремених књижевних жанрова.

Заступљени су, према његовим речима, писци чије књиге обележавају време у којем су настале. 

Антологија је подељена у две серије- за прву серију је одабрана 121 књига, а за први део друге серије наслови 40 књига и ту су се нашли писци, који нису претходно били заступљени, а рођени су до 1930. године и чије је дело завршено.

Други део друге серије биће објављен у 15. колу, које треба да изађе до 2024. године и ту ће бити писци рођени после 1930. који нису били у ранијим изборима.

У првој књизи првог кола сабрано је дело првог српског књижевника Саве Немањића, у пет књига је антологија средњовековне литературе и толико књига има и народна књижевност у свим жанровима.

Стара дубровачка и приморска књижевност презентована је у три књиге, доба просвећености и 19. век окупљају педесетак писаца , а највише наслова припада песницима и прозним писцима 20. века, јер се тада, према речима Вуксановића, појавио велики број антологијских писаца.

Уз прву серију су и посебне књиге - раније објављене антологије (Богдан Поповић, Миодраг Павловић), нове антологије посебних жанрова (сатира, афоризам, књижевност за децу, грађанска поезија), обимне студије (Лаза Костић о Змају, Винавер о Лази Костићу, Исидора Секулић о Његошу, Јован Скерлић о српским писцима), као и дела на ивици жанра (Вуков Српски рјечник, мисли Божидара Кнежевића, списи Анице Савић Ребац, Андрићеви “Знакови поред пута”).

“Свако коло се саставља тако да “у малом” илуструје читаву антологију, да су заједно писци различитих доба, да привлаче пажњу што више читалаца и тумача”, објаснио је Вуксановић. 

Министар Владан Вукосављевић је истакао да је реч о капиталном издавачком пројекту, једном од најважнијих у последњих неколико деценија и да објављивање Десетог кола представља доказ стабилног континуитета у издавању и педантном стручном и научном раду.

“Упркос што је културну политику и културну историју често карактерисао дисконтинуитет, ова едиција је доказ да може да се ради и супротно - квалитетно, темељно, упорно, научно и стручно, методолошки исправно”, истакао је Вукосављевић и додао да Министарство помаже едицију суфинансирањем издавања (ове године са 1,2 милиона динара) и кроз откуп капиталних издања.

Вукосављевић је истакао да “Десет векова српске књижевности” представља велики историјски обухват свега онога најквалитетнијег што је у усменој и писаној књижевности српски народ породио током свог дугог историјског трајања.

“То трајање је било изложено различитим историјским околностима и ова едиција сведочи и како је историја остављала свој рефлекс у књижевности”, рекао је министар приметивши да о распону српске књижевности и српске културе сведочи и чињеница да је прва књига посвећена Светом Сави, а стота Новици Тадићу.

Тираж сваке књиге је 1.000 примерака, а прва три кола су распрадата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести