Херман Секулић: Ma Belle, књига о добротворки српског народа

БЕОГРАД: Моја књига је узбудљива јер говори о једној изузетној жени, једној о највећих добротворки српског народа у периоду од пре балканских ратова па све до краја Другог светског рата, казала је списатељица Маја Херман Секулић, која ће вечерас у београдском Дому Јеврема Грујића представити своју књигу „Ma Belle“. 
maja herman sekulic
Фото: Youtube Printscreen

Херман Секулић је у књизи писала о Мејбл Грујић, супрузи једног од најугледнијих српских политичара с почетка 20. века Славка Грујића, сина Јеврема Грујића. 

Моја књига говори о до сада неистражена биографија жене која је активно учествовала у бурним догађајима новије српске прошлости. Причу сам фиктивно надградила и претворила у роман јер нисам хтела да пишем никакву романсирану биографију нити историјску књигу. Ззелела сам да напишем личну исповест те изузетне жене, знајући о њој можда више од других јер ми је пријатељ Лазар Шећеровић један од њених наследника, казала је Херман Секулић.

Она тврди да је Мејбл Грујић била једина Американка у нашој историји која је имала позитиван однос према нама. 

Пронашла сам у библиотеци преписку између Мејлбл и једног од водећих америччких дипломата Хамилтона Фиш Армстронга. Он је био јако фасциниран њеним говором и од тада је и она постао пријатељ Југославије и Србије. Та преписка је трајала преко 50 година. За писања књиге сам употребила три или четири писма које су разменили а пронашла сам 50 сандука писама. Та моја књижевна надградња у односу на историјске факте учинила је књигу интересантном различитим жиријима који су је номиновали за књижевне награде, казала је Херман Секулић.

Она каже да није склона поделама на женску и мушку књижевност. 

У једном мом роману је главни јунак жена, а у другом мушкарац. Могу да говорим о мушкарцима и женама са подједнаком убедљивошћу баш као и сви други писци. Најбољи романи о женама су написали мушкарци. Пример за то је Лав Толстој и његова „Ана Карењина“, рекла је Херман Секулић. 

Према њеним речима, у оквиру наше књижевности, верује да су жене прилично скрајнуте.

Имала сам част и срећу да неке умне жене организују неку конференцију о мом стваралаштву за коју се испоставило да је први научни, академски скуп о жени писцу код нас. Посебно о живој жени писцу. Та конференција је била замишљена да тако да истакне моје стваралаштво јер неки љуи и неки књижевни кругови сматрају да је то што сам написала важно за ншу културу. Ти људи мисле да је моје стваралаштво маргинализовано и да је време да се направи, нови свежи поглед на моје књиге, казала је Маја Херман Секулић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести