Књига о Иви Андрићу представљена у Службеном гласнику

БЕОГРАД: Књига „Књига Иво Андрић. Историја и политика“ Душана Глишовића представљена је у књиижари издавачке куће Службени гласник у Београду. Глишовић је професор германистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду и његова књига заправо представља прилог проучавању југословенских и српских политичких културних односа са Аустро-угарском, Немачком и Аустријом. 
Ivo Andric.jpg
Фото: Youtube Printscreen

О књизи објављеној у библиотеци Сведоци епохе, осим њеног аутора, говорили су и професор емеритус др Драган Стојановић, проф. др Гојко Тешић и Петар В. Арбутина, уредник овог издања и извршни директор Сектора за издавање књига у Службеном гласника.

Арбутина је подсетио на то да ово дело истовремено представља и својеврсни наставак Глишовићевог читања Андрића, започетог првим томом књиге „Иво Андрић, Краљевина Југославија и Трећи рајх 1939-1941“, који је он написао пре неколико година и такође објавио у издању Службеног гласника, а да обе књиге зеједно отварају до сада невиђене перспективе у читању и тумачењу Ива Андрића.

Глишовић је, између осталог, нагласио и то да Иво Андрић и његово дело представљају уједно и највреднији извозни производ српске, босанско-херцеговачке, хрватске и целокупне југословенске културе, али и да то свакако није довољно, већ да се о њему и његовом делу мора изнова писати.

Мало је светских писаца чија биографија и књижевно дело сједињују у тако високој мери историју и политику као што је то у случају Иве Андрића. 
Његов живот покрива оба светска рата и стварање обе Југославије. 

У многим историјским догађајима везаним за судбину Босне и Југославије био је посредни и непосредни учесник. 

Познавао је велики број политичких личности и био сведок крупних историјских догађаја. 

У недостатку смелости или знања да се укаже на политички садржај његовог дела, с временом се, уз дужно поштовање према ретким изузецима, све више учвршћивала представа о њему као приповедачу о прошлим временима, а посебно о Босни под турском влашћу. Ова књига доприноси разбијању те представе.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести