Које нације у просеку највише читају?

Индија, Тајланд и Кина предњаче на листи земаља чији су становници најпосвећенији читању књига. Становник Индије седмично у просеку одвоји више од 10 сати на читање.
e
Фото: pixabay.com

Према информацијама прикупљеним из Светског индекса културе читања, на листи земаља чији становници највише читају предњачи Индија, а прате је Тајланд и Кина, пише Радио Сарајево.

Индекс мерења темељи се на времену издвојеном за читање током једне седмице, а у то се поред књига, убраја и читање новина, магазина и другог писаног материјала.

Прва на листи земаља чија су друштва посвећена књизи налази се Индија, а сваки њен становник у просеку седмично на читања издваја 10 сати и 42 минуте. На другом месту је Тајланд са 9 сати и 24 минуте по становнику, док је на трећем месту Кина. Сваки Кинез за читање седмично издваја 8 сати.

Прве три земље на листи прате Филипини (7 сати и 36 минута), Египат (7 сати и 30 минута), Чешка (7 сати и 24 минута), Шведска (7 сати и 6 минута), Француска (6 сати и 54 минута), Мађарска (6 сати и 48 минута) те Саудијска Арабија (6 сати и 48 минута).

Када је реч о најчитанијим књигама на првом месту је Куран, затим Јеванђеља, а на трећем месту је књига изрека Мао Цедунга.

Међу најчитанијим књигама у светској књижевности су и Сервантесов "Дон Кихот", те Хари Потер британске књижевнице Џоан Роулинг. Осим тога, читана је и књига "Прича о два града" Чарлса Дикенса, Толкинова трилогија "Господар прстенова", Егзиперијев "Мали принц", "Алиса у земљи чуда" Луиса Керола, те "Десет малих црнаца" Агате Кристи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести