Филмски фестивал на Палићу најавио гостовање Џејмса Лавела

На Фестивалу европског филма Палић, који ће 26. пут бити одржан од 20. до 26. јула, поред рекордног броја филмова у 15 програмских целина, посетиоци ће као и претходних година моћи да уживају у музичким и визуелним догађајима, јављају организатори.
h
Фото: Youtube Printscreen

Један од посебних догађаја биће специјална пројекција британског музичког документарца “Man from Mo’Vax” који говори о турбулентном животу и каријери иконе андерграунд ди-џеј сцене Џејмса Лавела. Фестивал ће угостити редитеља филма Метјуа Џонса, продуцента Мајкла Мекмахона и главног протагонисту филма Џејмса Лавела који ће након пројекције 25. јула у биоскопу “Абазија” на Палићу одговарати на питања публике.

У овом атипичном документарцу, који на крајње искрен начин приказује успоне и падове популарног уметника, гледаоци ће моћи да прођу кроз готово три деценије које су обликовале савремену британску културу, а у филму о Лавеловом утицају на музичку сцену говоре бројни светски познати извођачи (ди-џеј Шедоу, Ијан Браун, “Масив атак”, “Грендмастер  флеш“, Џош Хом и други) који су током каријере сарађивали са њим. Филм је прича о једној од најенигматичнијих, али и најутицајнијих фигура савремене британске културе, настала од импозантне грађе од 700 сати снимака из екслузивне приватне архиве уметника.

- Филм је много личнији од типичног музичког документарца. Заувек ћу бити захвалан Џејмсу и ди-џеј Шедоу на овом неусиљеном и до сада невиђеном погледу у њихове животе, и на томе што су обојица били толико великодушни да ми повере своје интимне, снимљене успомене - рекао је редитељ Метју Џонс. - Волео бих да људи изађу из биоскопа инспирисани и да им пренесемо барем делић Џејмсове дивље и луде сањалачке стране личности.

Џејмс Лавел ће наредног дана (26. јула) наступити на Палићу у оквиру Самертрип фестивала електронске музике, што је резулат сарадње два Палићка фестивала.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести