ФИЛМхармонија: Концерти крајем јуна у Вуковару

Музичка омладина Новог Сада најављује наставак пројекта „ФИЛМхармонија“, који реализује у сарадњи са Загребачком филхармонијом, и већ има утврђене термине за три концерта у Вуковару, који ће бити приређени 17, 18. и 19 јуна.
д
Фото: МОНС

Овај јединствени пројекат, који се остварује преко Интерег ИПА прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, подразумева серију концерата на отвореном, на којима Загребачка филхармонија, уз учешће наших музичара, изводи музику из немих филмова Чарлија Чаплина „Малишан” и „Пасји живот“, док се приказују на великом платну.

Планирано је да по три концерта на отвореном буду приређени у по два града у Србији и Хрватској: у Новом Саду, Суботици, Илоку и Вуковару. Улаз на ове пројекције и концерте је слободан. Нови Сад је у септембру био први од четири града у којима су одржани концерти „Филмхармоније“. Били су приређени у Парку присаједињења код Музеја Војводине, и један у Синагоги због лошег времена, а присуствовало им је неколико хиљада људи. Затим је половином септембра уследио и концерт у Илоку, испред здања Музеја града Илока. Ове године су планирани Вуковар и Суботица, и мада је редослед градова требало да буде обрнут, због пандемије су и термини промењени, те ће у јуну концерти бити приређени у Вуковару, а крајем августа у Суботици.

Чарли Чаплин и његови легендарни филмови тако су окупили 50 музичара, не само чланова Загребачке филхармоније, оркестром који има 147 година дугу традицију врхунских наступа. Под диригентском палицом Крешимира Батинића, као придружени чланови на овим концертима наступиле су и новосадске музичарке - флаутисткиња Соња Антунић, пијанисткиња Рита Кинка и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра Крчмар Ћулибрк и Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић и виолончелисткиња Тимеа Калмар.

– Зашто баш музика из Чаплинових кинематографских остварења коју ће током пројекција филмова изводити уживо Загребачка филхармонија? Зато што се у 2019. години слави 130 година од рођења једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих лица црно-белог филма. Чаплин је синоним за златно доба немог филма и један од највећих филмаша свих времена. Освојио је многа признања и награде, између осталог и Оскара за животно дело, али и најдужи аплауз публике у историји, који је трајао чак 12 минута. Осим тога, теме у његовим филмовима итекако су актуелне и данас, и иако су пуни гегова, његови филмови носе јаке поруке, снажније од онога што се види на први поглед – објашњавају идеју овог пројекта у Музичкој омладини Новог Сада, којим се прославља 130 година од Чаплиновог рођења.

Концертима у Вуковару и Суботици, у потпуности ће бити реализован пројекат„ФИЛМхармонија“, започет у Новом Саду, који Новосађанима није донео само велико задовољство и добру атмосферу, него и вредан поклон у виду концертног клавира „Шигеру Каваи“, о којем брине Музичка омладина Новог Сада. Најеминентнији новосадски уметници имали су већ прилику да свирају на овом клавиру, на концерту приређеном 10. октобра, управо у част новог инструмента са којим ће убудуће имати прилику да се сусрећу.

Носилац овог пројекта је Загребачка филхармонија, а партнер са српске стране је Музичка омладина Новог Сада. Ово није прва њихова сарадња, већ је 2013. резултирала концертом Загребачке филхармоније у СНП-у.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести