Све извесније одлагање Фестивала Номус, али учесници су ту с видео-порукама

Новосадске музичке свечаности, наш најзначајнији фестивал уметничке музике, заказан је ове године од 21. до 28. априла, и мада још званично није отказан, по свему судећи биће ипак одржан у неком другом термину.
Pierre Lidar/ Словеначка сопранисткиња Ника Горич
Фото: Pierre Lidar/ Словеначка сопранисткиња Ника Горич

Како истиче Милан Радуловић, главни и одговорни уредник Номуса и секретар Музичке омладине Новог Сада (МОНС), која га организује, све припреме су завршене, али се припремају резервни планови, с одложеним временом одржавања фестивала.

– Имамо заправо два плана. По једном су предложена два термина, па би Номус тако могао да буде одржан у току лета, али у том случају тешко да можемо да очекујемо да ће комплетан овогодишњи програм бити реализован. Други термин је октобар, и велики број уметника је потврдио учешће, док остали, наравно, имају већ уговорене обавезе за тај период. Други план је да се комплетан програм овогодишњег Номуса реализује током целе године, и мада је то његова добра страна, има и лошију, јер се тиме губи његова концентрисаност - објашњава за наш лист Милан Радуловић, додајући да ће се све то узимати у обзир када се буде одлучивало о термину. Као што је многима већ познато, отказани су мартовски концерти, и Монс је престала с радом у просторијама у Католичкој порти, али сви раде шта је потребно од куће, па су тако ових дана понудили уметницима, првенствено млађима, да публици упуте видео поруке, које су потом поставили на својим страницама на друштвеним мрежама.

Алан Лужар је, уз поздраве Новосађанима, у име Сигнум саксофон квартета, који је требало да 23. априла наступи на Номусу са певачицом Ником Горич, замолио да у овом времену будемо солидарни, да нам разум буде на првом месту и да останемо код куће, и да се не препустимо страховима, већ позитивним мислима. И Ника Горич је такође у свом обраћању то истакла, али уз то и додала да једва чека да се види са публиком у Новом Саду.

Перкусионисткиња Александра Шуклар, једна од учесница овогодишњег Номуса, огласила се из кућног карантина у Бечу, који проводи вежбајући и свирајући на маримби, као и у овом клипу, и изразила наду да ће се ускоро, кад све прође, видети са публиком на концертним подијумима и концертним дешавањима.

Огласила и позната певачица Амира Медуњанин, чији су новосадски концерти у организацији Монса увек распродати, и поручила љубитељима музике: Будите савесни према себи и другима, и ово ће проћи.

Фестивал Номус има свој канал и на Јутјубу, на којем се налазе инсерти и клипови везани за фестивал, а Милан Радуловић најављује ускоро и активирање канала Монса на Јутјубу, на којем ће бити постављени и неки снимци концерата.

Добијен је пристанак и већ је на Фејсбуку МОНС-а објављен концерт Загребачке филхармоније, под називом „Јежева кућица“, рађен по мотивима дела Бранка Ћопића. Овај музичко -сценски програм намењен је малишанима.

– Захваљујући сагласности коју смо добили од нашег партнера на пројекту Филхармонија у филму – ФИЛМХармонија, али и дугогодишњег сарадника и пријатеља – Загребачке филхармоније, гледамо концертну представу „Јежева кућица“. Овај атрактивни музичко-визуелни комад настао је у оквиру „Минимини циклуса“, Загребачке филхармоније, с циљем да „увуче“ малишане у музичку причу, кроз њихову интеракцију с оркестром, „с том масом глазбеника који с позорнице тако озбиљно изгледају и ’досадно’ звуче“ ;-) Легендарна басна „Јежева кућица“ веома је актуелна и данас, јер нам преноси универзалну поруку о љубави према дому, као простору сопствене слободе и сигурности, док нас главни јунак Јежурка Јежић, који путује кроз време, подсећа на вредности које смо данас склони да заборавимо. Уживајте – поручује МОНС на Фејсбуку уз овај снимак.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести