Бањац: Милена Дравић једина аутентична филмска глумица

СУБОТИЦА: Глумица Мира Бањац отворила је вечерас у Суботици изложбу фотографија “Милена” која је посвећена, како је истакла, јединој аутентичној филмској глумици Милени Дравић.
milena dravic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

“Ово лице, које је пред вама и којим сте окружени, најскупље је лице наше кинематографије”, рекла је Бањац у просторијама Отвореног унивезитета у Суботици где је постављена изложба од 70-так фотографија које сведоче о богатом опусу Милене Дравић, а коју су приредили Стефан Арсенијевић и Маја Медић.

“Морате да знате да сте богати јер сте у присуству велике каријере. Не догоди се то сваки дан и неће се много пута догодити. Ја сам сапутник те велике каријере. То је велики пут за којим сам ја штрапацкала да бих доживела ову част да будем у тренутку историје праве велике уметности и морамо да будемо тога свесни”, рекла је Бањац.

Она је подсетила да на две дивне каријере - Милене Дравић и Драгана Николића, које “чине част земљи која понекад мисли да јој култура не треба”.

“Сви смо долазили из позоришта, али Милена је једина аутентична филмска глумица. Ипак то није све. Тај огроман таленат је доживео право уметничко зрење и она је тражила пут да део свог дара дефинише у позоришту, јер је она прворазредна карактерна глумица”, нагласила је Бањац.

Директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић подсетио је на тренутак пре 59 година када је Дравић одабрана за главну улогу у филму “Врата остају отворена” по сценарију Владе Паскаљевића, у режији Франтишека Чапа, што је био почетак бриљантне каријере током које је остварила више од 160 филмских и телевизијских улога.

“Све су то изванредне улоге по којима се памти и препознаје филм са наших простора. Тачније, све што је до сада радила јесте својеврсна оставштина за будућност. Милена Дравић је културно добро од највећег значаја за ову земљу”, нагласио је Зеленовић.

Он се присетио и 2000. године када је Милени Дравић уручена прва награда “Александар Лифка” упркос свим притисцима и претњама да то не чине.

“Излазак Милене Дравић на Летњу позорницу сматрам једном од највећих победа током ових 25 година фестивала”, рекао је Зеленовић.

Дравић, дирнута речима својих пријатеља, рекла је да све што је радила, трудила се да буде најбоље могуће и да је увек имала дивне сараднике, велике редитеље, глумце са којима је могла да оствари улоге којима је била задовољна.

“Добила сам и превише награда, али увек ми је било важно само то моје унутрашње осећање. Могла сам да добијем и два Оскара, не би вредело ако ја нисам задовољна улогом коју сам остварила. Сада имам велико богатство, много филмова, дивне пријатеље и две књиге које су дошле са наградама “Јоаким Вујић” и “Добричин прстен””, додала је Дравић.

Дравић је на Палић дошла из Пуле где је такође представљена изложба фотографија, као и монографија коју је приредила Татјана Њежић као 22. књигу у едицији посвећеној добитницима награде “Добричин прстен”.

Милени Дравић уручен сребрњак поводом 25.ФЕФ

Глумици Милени Дравић, првом лауреату награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији и почасној председници Савета Фестивала европског филма Палић, вечерас је на Летњој позорници уручен сребрњак поводом 25. издања палићког фестивала.

Дравић, коју је публика на ногама поздравила дугим и громогласним аплаузом, захвалила је Палићу и додала да је срећна што је део фестивала, да је свим срцем радила да он опстане.

“Била је то битка, борба, ипак се успело. Срећна сам што сам поново овде, са публиком на Палићу, дуго се нисмо видели, ово је значајан дан за мене. Волим вас све”, рекла је Дравић. 

“Ви као публика можете да помогнете да се овај фестивал и даље развија. Ви сте борци за уметност и културу ове земље”, поручила је Дравић окупљенима на Летњој позорници који су имали прилику да погледају и “Мали филм о великој Милени” редитеља Милоша Радовића.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести