Игору Антићу „Сава Шумановић”

Визуелни уметник Игор Антић, Новосађанин који живи у Паризу, 20. је добитник награде за ликовну уметност “Сава Шумановић” коју додељују  Новосадски сајам, Галерија Бел арт и Центар за визуелну културу Златно око, одлучио је жири у саставу Тијана Палковљевић Бугарски, историчарка уметности и управница  Галерије Матице српске, Весна Латиновић, галеристкиња и директорка Галерије Бел арт и Сава Степанов, ликовни критичар.
gor-Antic_-Photo-©-Vladimir-Zubac
Фото: Владимир Зубац

Игор Антић (1962) је дипломирао на новосадској Академији уметности 1988. У Паризу наставља своје уметничко усавршавање, прво код професора Владимира Величковића, а потом  на Институту за напредне студије при Националној академији ликовних уметности. Ученик и сарадник Даниела Бурена и сарадник Понтуса Хултена. Основао је Центар сусрета  „Покрет“ у Новом Саду (1995). Осим уметничког рада, бави се кустоском праксом. Координатор је уметничког програма у  галерији Простор савремене уметности ХЕЦ у Паризу.

Осамдесетих година се појављује на новосадској уметничкој сцени  сликама у духу тадашње (нео)експресионистичке уметности. Ношен властитим сензибилитетом напушта конвенционални начин изражавања и током деведесетих и потом, најчешће делујући “ин ситу”, остварујући читав низ веома запажених инсталација у простору. Уз јасно систематизован уметнички естетски и етички став, Антић разматра различите контекстуалне ситуације, посвећујући се истраживању односа уметности и друштва (политика, економија, култура) те предочавању схватања актуелних животних токова и контроверзи савременог света. 

Таквом уметношћу Антић је остварио завидан интернационални  реноме, учесник је бројних значајних изложби широм света, али Жири посебно наглашава његову константну присутност на српској уметничкој сцени и честа излагања на изложбама којима се наша уметност презентовала у иностраним галеријама.

Награда ће бити уручена у петак у 12 часова на Међународној изложби уметности Арт-експо у мастер центру Новосадског сајма.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести