Изложба о Павлу Бељанском и Иви Андрићу у Спомен-збирци Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског у четвртак, 13. јуна, биће отворена изложба “Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци”, која представља резултат сарадње новосадског легата с Музејем града Београда (Музеј Иве Андрића).
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Овим пројектом, Спомен-збирка обележава 100 година од почетка дипломатске каријере Павла Бељанског, која је започела у Стокхолму 1919. године, као и 180 година од успостављања модерних француско-српских дипломатских односа. Ауторке изложбе су МА Гордана Гајић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског и Татјана Корићанац, музејски саветник Музеја града Београда.

Излагањем врхунских уметничких дела, али и фотографија, разноврсне документарне грађе и дипломатских униформи Павла Бељанског и Иве Андрића, циљ је да се представе њихови уметнички афинитети и професионалне каријере. Будући да су, поврх свега, имали сличне укусе, када је реч о сликарству, поставка ће обухватити дела из Спомен-збирке и Музеја, радове истих аутора заступљених и у новосадској и београдској колекцији: Игњата Јоба, Косте Хакмана, Стојана Аралице, Мила Милуновића, Лизе Крижанић, Лепосаве Павловић, Предрага Милосављевића, Сретена Стојановића, Недељка Гвозденовића.

Рођени исте године, посвећени уметности и дипломатији, Бељански и Андрић били су део истог културног круга. Период између два светска рата провели су у дипломатској служби, а обојица највећи успех на том плану постижу пред Други светски рат - први у Риму, други у Берлину. Пензионисани, рат проводе у окупираном Београду, када Андрић завршава роман „На Дрини ћуприја“, а Бељански заокружује своју збирку. Њихово животно дело у сфери уметности крунисано је 1961. године, када Иво Андрић добија Нобелову награду за књижевност, а колекција Павла Бељанског постаје музеј.

Колекционар Бељански и нобеловац Андрић, репрезенти националне културе и дипломатије, остварили су пријатељства са Аралицом, Хакманом, Крижанић, Пеђом Милосављевићем и другим уметницима, а радови из два легата, на нов начин осветљавају природу истих стваралаца и њихових дела. На делима из обе колекције, једне сасвим личне, а друге посвећене свом народу, уочавају се сродне жанровске оријентације које. Како наводе ауторке изложбе, ненаметљиво откривају суштинске преокупације уметника и дух епохе.

У оквиру поставке биће приказана и изложба „Иво Андрић: писац и/или дипломата“ Музеја града Београда, први пут представљена јавности 2011. године поводом обележавања јубилеја - 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност писцу „Дрине“, а која је до данас гостовала у бројним европским градовима. Реализацију изложбе омогућили су републичко Министарство културе и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. 

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести