Српско културно наслеђе представљено у Шјамену

СЈАМЕН: Поред привредне и туристичке промоције на Међународном кинеском сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 у Шјамену, највећој инвестиционој манифестацији у овом делу Кине, Србија се представила и као земља са богатим културним наслеђем и уметничким стваралаштвом.
e
Фото: pixabay.com

Помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва Дејан Масликовић је рекао да су акценат ставили на представљање споменика уписаних у листу Унеска, најстарије цивилизације у Европи - Винче, као и на представљање српско-кинеског пријатељства, које је стално присутни мотив представљања Србије у Сјамену.

Највећу пажњу посетилаца привукао је филм о Николи Тесли редитеља Саше Габрића, припремљен у сарадњи са Музејом Николе Тесле из Београда, као и виртуелна представа у реализацији Дигитал мајнда о пет прича које сведоче о животу и раду овог српског научника.

"Представили смо наше најзначајније научнике, Николу Теслу, Михаила Пупина и Милутина Миланковића. Највише пажње код кинеске публике и посетилаца је изазвала виртуелна тура кроз Теслине проналаске, његов футуризам, лабораторије на Лонг ајленду и Нијагариним водопадима, тако да смо успели да дочарамо потенцијалним туристима и посетиоцима Србије богато културно наслеђе које ми негујемо и баштинимо", истакао је Масликовић.

У Шјамену се у улози креативног амбасадора Србије нашао и музичар Слободан Тркуља, који је кинеској публици представио српску традиционалну музику и инструменте.

"Овде сам као оснивач Кинеског фестивала светла, догађаја којим је званично обележена Кинеска нова година у Србији, и морам признати да је фестивал привукао велику пажњу и изузетно им је било драго да се у Србији на један такав начин слави њихов национални празник. Настављамо снимање документарног филма у продукцији СиСиТВ-а о мени и Балканополису, што само показује колико Кина воли и поштује нашу културу и традицију", рекао је Тркуља.

Међународни кинески сајам инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 у провинцији Фуђијен, који је почео свечаним отварањем српског павиљона, завршава се данас и на простору од око 50.000 квадратних метара представљено је око 8.000 излагача из 48 земаља, а Србија је била почасни гост.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести