Промовисана едиција "Пречански Срби до слома Аустроугарске"

НОВИ САД: У холу Покрајинске владе данас је одржана промоција едиције књига "Пречански Срби до слома Аустроугарске", која обухвата књиге о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој борби за остварење националних идеала.
1
Фото: покрајинска влада

Ту едицију чини 10 књига о Јаши Томићу, Светозару Милетићу, Јовану Суботићу, Лази Костићу, Светозару Прибићевићу, Михаилу Полит Десанчићу, Никанору Грујићу, Васи Стајићу, Тихомиру Остојићу и Јовану Јоци Лалошевићу.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изразио задовољство што су дела тих великана за слободу и самосталност српског народа овековечена у капиталном издавачком подухвату "Прометеја" и Радио-телевизије Војводине. 

Мировић је рекао да су спремност на жртве и оданост свом народу тих великана биле путоказ потоњим генерацијама, уз поруку да ће се та едиција наћи у свим библиотекама у Војводини.

"Сви поменути и многи други наши великани су били истрајни неимари и претече онога што се догодило 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србије, којом је означен почетак епохе слободе и свеукупног просперитета, чије плодове сви ми и данас уживамо", поручио је председник Покрајинске владе.

Један од аутора те едиције, историчар проф. др Дејан Микавица, истакао је да ова едиција један од најзначајнијих историјских пројеката у Србији и ту едицију оцењује као својеврсно ремек-дело, пошто до сада није постојала написана историја српског народа у Хабзбуршкој монархији.

"Највредније дело у овој едицији је књига из два тома под називом ''Срби у Хабзбуршкој монархији'', а због обележавања стогодишњице присаједињена очекујем и објављивање моје треће књиге под радним насловом ''Српска Војводина од аутономије до присаједињења'' и ред је да ми у Србији и Војводини знамо шта су радили ти Срби за време Првог светског рата, како су се борили за своју националну идеју и како је изгледао њихов живот", поручио је професор Филозофског факултета у Новом Саду.

Према његовим речима, све књиге из данас презентоване едиције имају специфичну тежину која се односи на најзначајније личности, а у оквиру сваке монографије постоји један део који се односи на њихову политику, идеологију и интелектуалну мисао, али садржи у једном делом, и оргиналне текстове који омогућују читаоцима да се упознају са оним што су познати Срби тог доба писали и говорили.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести