Филм "Смрт паора Ђурице" од 22. маја на Јутјуб каналу ФЦС

БЕОГРАД: Филм "Смрт паора Ђурице" из 1971. године биће доступан од 22. маја на Јутјуб каналу Филмског центра Србије, најавили су из ФЦС.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Оставрење је настало у продукцији Застава филма, по сценанрију Влатка Гилића и Предрага Голубовића, и у режији Голубовића.

Петар Волк у књизи "Судбине - уз стваралачку биографију Предрага Голубовића" (Института за филм, 1997) о филму "Смрт паора Ђурице" пише да је Голубовић успео да се пробије до оног митског у материји, што је и његовој режији обезбедило пуни стваралачки идентитет.

"Филм ''Смрт паора Ђурице'' свим је тим својим квалитетима постао дело које превазилази не само уске оквире жанра кратког играног филма већ и просторе и историјске релације у којима је створен. Због тога није никакво изненађење што је приказан на различитим фестивалима у свету и награђиван због своје целовитости, непоновљивости, хуманости и што је тиме објективизиран у свету филма. О томе сведоче награде у Кракову, Балтимору, Паризу и на многобројним пројекцијама широм света", написао је Волк.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести