Употреба човека на отварању Град театра у Будви

Представа “Употреба човека” рађена према антологијском роману Александра Тишме, у режији Бориса Лијешевића требало би 15. јула да отвори фестивал Град театар у Будви.
ф
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

У питању је представа настала у копродукцији Новог тврђава театра, Новосадског позоришта, Еаст Њест центра из Сарајева и Град театра Будва.Тишмин роман о трагичној судбини неколико породица пре, за време и након Другог светског рата, који први пут добија сценску верзију, драматизовали су Лијешевић и Федор Шили. Улоге су поверене махом новосадским глумцима међу којима су Емина Елор, Драгиња Вогањац, Југослав Крајнов, Душан Вукашиновић, Аљоша Ђидић, Данило Милановић, Предраг Марјановић, Огњен Петковић... Музику за представу је компоновао Стефан Ћирић, костиме је радила Марина Сремац, а сценографију Жељко Пишкорић.

Директорка Град театра Милена Лубарда Маројевић каже да би волели да фестивал као и обично траје до 20. августа, али да ће бити мањи број програма него што би то било очекивано, са већим бројем извођења. Она је истакла да ово није година раскоша, већ уштеде, те се Град театар одрекао програма који су најскупљи, најзахтевнији и који подразумевају долазак великог броја људи из иностранства. Нада се да ће успети да одрже план о четири програмска сегмента, али ће све бити прилагођено мерама које буду потребне. Ликовни програми би били у цркви Санта Мариа, музички вероватно на простору између цркава, а можда ће као сцену искористи и амфитеатар у манастиру Стањевићи. Нове трибине би требало да буду монтиране до почетка фестивала и имаће мање седишта него до сада, свега 200, како би била размакнута на препорученој дистанци.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести