Брнабић и Чапутович о односима две земље 

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Пољске Јацеком Чапутовичем о билатералним односима две државе, ситуацији у региону и евроитеграцијама Србије. 
Ana Brnabić i Jacek Čaputovič Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Премијерка Брнабић је захвалила шефу пољске дипломатије а континуирану подршку Пољске процесу евроинтеграција Србије и указала на чињеницу да је та држава један од главних заговорника проширења Европске уније. 

Она је истакла да је Србија спремна за отварање пет нових поглавља до краја године, од којих очекује да три буду отворена током бугарског председавања Савету Европске уније.

Чапутович је навео да је данашња посета потврда добрих односа две земље и да је Пољска опредељена да даље јача сарадњу са Србијом, како политичку, тако и на економском плану.

Он је истакао да Пољска у потпуности подржава европски пут Србије, који је важан за читав регион Западног Балкана. 

Одређивање оквирног датума приступања Европској унији, Чапутович препознаје као добру одлуку која може дати позитивне резултате.

Председница владе указала је на то да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином кроз дијалог, који се води под окриљем Европске уније, као и да очекује да Приштина конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума у свим договореним сегментима, што укључује првенствено формирање Заједнице српских општина. 

Брнабић је истакла да је питање јужне српске покрајине веома осетљиво за Србију, али да је Београд спреман да настави разговоре са Приштином у циљу проналажења компромисног решења. 

Саговорници су се сложили да су односи две државе на високом нивоу и да треба радити на јачању економске сарадње и привлачењу нових пољских инвестиција.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести