Брнабић: Мој одговор је да нећу дати оставку

КРАГУЈЕВАЦ:  Нећу дати оставку, нити пристајем на ултиматуме и уцене - тако је данас премијерка Ана Брнабић одговорила на питање новинара како види захтев СзС државном врху да поднесе оставке.
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

"Не морају да чекају до 13. априла, мој одговор је да нећу дати оставку", рекла је Брнабић и истакла да је "ултиматум људи окупљени око СзС, да заједно са председником Републике и председницом Народне скупштине поднесе оставку до 13. априла - ултиматум насилника".

То је, рекла је премијерка, ултиматум људи који су показали да демократију желе да остваре насијем на улицама, вешалима и моторним тестерама.

"Нисам се уплашила, нити се влада уплашила вешала, претњи и моторних тестера. Поштујемо демократију, Србија је друштво пристојних и нормалних људи и никада нећемо пристајати на ултиматуме од стране насилника и фашиста", рекла је Брнабић. 

"Не морају да чекају 13. април, могу већ колико данас поподне да наставе да нам прете, да нам кажу да ли ће и мени сада да онемогуће кретање, да ли ће да блокрају владу или моју кућу, шта ће даље урадити, зато што ни на какво насиље, ни на какве уцене и ултиматуме нећемо пристати", поручила је Брнабић. 

Представници СзС недавно су позвали премијерку, председника Србије Александра Вучића и председницу Народне скупштине Мају Гојковић да поднесу оставке и за то им дали рок до 13. априла, када ће, како су најавили, организовати велики протест у Београду.

Фонду за науку 500 милиона динара у 2019.

„У буџету за 2019. годину издвојено је 500 милиона динара за Фонд за науку“, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и најавила да ће у јуну бити расписан први конкурс за научне пројекте.

"Већ у следећој години планирамо да повећамо буџет за Фонд за науку са 500 милиона на пет милијарди динара само за научно-истраживачке пројекте са циљем да вам дамо могућност да радите онако како би радили у било којој земљи ЕУ или САД или било где другде у свету", рекла је Брнабић у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу, где се данас обратила младим научницима који су добили станове.

Уручени су кључеви 84 стана које је финансирала Влада Србије, од чега је три кључа свечано уручила премијерка.

Додељено је осам трособних, 17 једноипособних и 59 једнособних станова.

"Ми ћемо наставити овај пројекат јер је то вазна компонента у томе да вам дајемо сигнал да нам требате, да вас ценимо и да зелимо да останете у Србији", рекла је Брнабић.

Наводећи да је образовање један од основних приоритета Владе Србије, премијерка је казала да јој се чини да никад више није улагано у образовање и у науку и у научно-истраживачку делатност. 

"Не само да сам поносна због тога него мислим да је то једини начин на који ми сви заједно можемо да градимо друштво које је здравије и привреду која је конкурентнија", рекла је Брнабић.

Истакла да је Србија има огромне потенцијале које тек треба да искористи и да Србија свету тек треба и може да покаже оно што има и зна.

У центру свега тога су, додала је, образовање и наука.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић је рекао да је за младог цовека, без обзира чиме се бави, јако битно да реши стамбено питање. 

"Да би квалитетно могао да се бави науком мора да има решено стамбено питање. Зато Универзитет у Крагујевцу свим силама ради на томе и зато ми је драго да смо већ доделили оволики број станова. Наравно, биће још конкурса јер има још станова који треба да буду подељени", рекао је он и добитницима станова пожелео да уживају у свом новом дому.

Градонацелник Крагујевца Радомир Николић је рекао да локална самоуправа има три основне функције - да брине о социјално угроженом становништу, о комуналној инфраструктури и да ствара амбијент за развој привреде, али да прве две не могу да буду остварене без треће, те да је стварање амбијента за развој привреде најважнија ствар, јер јака привреда развија град и побољшава квалитет живота људи.

О пресуди Караџићу: Да се фокусирамо на будућност

Премијерка Србије Ана Брнабић није ни данас желела да коментарише пресуду Хашког трибунала Радовану Караџићу, уз поруку да, уместо тога, сви заједно треба да се фокусирамо на будућност.

"Србија је фокусирана на будућност. Ми ћемо радити све што је у нашој моћи да даље развијамо регионалну сарадњу и стабилност и да се не осврћемо на прошлост", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Крагујевцу да прокоментарише пресуду Караџићу.

Додала је да не жели да коментарише ни остале пресуде Хашког трибунала и поновила да сви заједно треба да се фокусирамо на будућност.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести