Брнабић: Односи с Мађарском на историјски највишем нивоу

БУДИМПЕШТА: Односи Србије и Мађарске су на историјски највишем нивоу и Србија ће наставити да улаже у те односе, поручила је у Будипмешти председница Владе Србије Ана Брнабић и захвалила Мађарској на подршци Србији на путу ка ЕУ и на томе што, како је рекла, често храбро заступа интересе Србије у Бриселу.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

Брнабић је у заједничком обраћању новинарима са премијером Мађарске Виктором Орбаном после седнице две владе, истакла да су односи на историјски високом нивоу, пре свега као резултат лицне посвећености и пријатељства председника Србије Александра Вучића и Орбана, те да су на тако добрим личним односима у претходном периоду започети и урађени важни пројекти.

То је оно што ја, као премијерка са својим тимом треба да наставим. И овде сам да снажно поручим да смо посвећени односима и пријатељству са Мађарском и да ћемо наставити да градимо те односе и да пуно улажемо у њих, поручила је премијерка.

Она је захвалила Мађарској на континуираној подршци европском путу Србије, техничкој, али и свакој другој и како је додала, на „често неким храбрим и јасним заступањем интереса Србије у Бриселу“.

Истовремено, честитала је мађарском колеги на, како је рекла, фантастичним економским успесима, у порасту извоза и смањењу незапослености, што је, истакла је, и Србији велики показатељ да је могуће преокренути економску ситуацију у једној деценији.

То је пут којим Србија иде. Сада можемо да се похвалимо добрим резултатима у односу на претходних четири-пет година, али морамо још пуно да радимо да бисмо дошли тамо где је Мађарска данас и надам се да ћемо на некој следећој седници моћи заједно да се радујемо тим успесима, рекла је Брнабић.

Посебно је захвалила мађарском колеги што је претходна седница владе одржана у Нишу, што је, каже, гест пријатељства.

Премијерка је рекла да је на седници влада било речи о енергетици, као једној од кључних области, а у том смислу, посебно гасно повезивање, које постоји, али које, казала је, треба додатно планирати, односно како бисмо могли да рачунамо на додатне капацитете.

Такође, истакла је значај повезивања електроенергетских система, те додала да постоји обострана спремност за додатно електроенергетско повезивање, како би се обезбедило независно, сигурно и стабилно снабдевање обе земље и полако прављење заједничког енергетског тржишта.

Додала је да је важна сарадња у пољопривреди, као и у туризму, рекавши да Србија мора озбиљно да се посвети приватизацији бања.

Неке од бања, подвукла је, остаће у већинском државном власништву, али је на нама да их ревитализујемо, а управо то можемо да учимо од Мађарске.

Како је рекла, било је речи и о инфраструкутри, која је, каже, перјаница сарадње две земље.

Симболичан пројекат повезивања је изградња пруге Београд - Будимпешта, која на прави начин повезује ЕУ, Србију као земљу кандидата за чланство у Унији и Кину и то је један од најзначајнијих пројекат у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, истакла је председница српске владе.

Поменула је и област културе, и назначила да је Србија почасни гост на Сајму књига у Будимпешти ове године.

То је добра порука за све оне који могу да сумњају у искреност Србије и Мађарске, рекла је Брнабић.

И она се осврнула на питање мањина и указала да је 2010. године, када је Виктор Орбан формирао мађарску владу, издвајање из буџета за очување српског културног наслеђа било 500.000 евра, а да Мађарска данас за то одваја 1,7 милиона евра.

Србија, подвукла је, остаје дубоко посвећена сарадњи с мађарском националном мањином и њеном учешћу у животу Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести