Грунауер: Нови попис имовине у Србији да би сви плаћали порез

БЕОГРАД: На захтев 38 локалних самоуправа у Србији поново је почео попис имовине и ажурирање база података о некретнинама, а у наредних девет месеци на терену ће радити око 80 пописивача.
1
Фото: Youtube Printscreen

Директор програма Швајцарске владе "Реформа пореза на имовину" Александер Грунауер каже да је у првом кругу пописа за шест месеци уписано 100.000 нових непокретности на територији 44 локалних самоуправа.

Додатном наплатом пореза на имовину локални буџети ових општина поправили су се за осам одсто 2018. у односу на 2017. годину, рекао је Грунауер за Тањуг.

Истиче да су то додатна средства која локалне самоуправе имају на располагању да, у договору са грађанима, инвестирају у путеве, школе, паркове...

Грунауер наводи да су други круг покренули на захтев локалних самоуправа, додајући да је 38 њих изразило потребу да се посао понови.

"Локалне самоуправе су нас питале да ли можемо да обезбедимо додатна средства да они додатно ангажују пописиваче. На терену ће у наредних девет месеци бити око 80 пописивача који ће покушати да смање број непокретности ван евиденције како би људи, који до сада нису плаћали порез, били опорезивани као и остали грађани", рекао је Грунауер.

Подсетио је да су у првом кругу учествовале 44 локалне самоуправе које су се кандидовале да уђу у програм, те да је током шест месеци на терену радило 325 пописивача.

"Одржали смо и такмичење у којем су те 44 локалне самоуправе учествовале. Оне које су направиле највећи напредак око опорезивања имовине, поделиле су награду од милион швајцарских франака", истакао је Грунауер.

Каже да ће тај новац локалне самоуправе уложити у пројекте за које су грађани гласали, тако ће, наводи, на пример Горњи Милановац уложити у школу за децу ометену у развоју, Мали Зворник и Апатин у игралиште, Љубовија у нови рендген апарат за Дом здравља.

Грунауер наводи да се попис имовине односи само на физичка лица и да је програм покренут јер се, каже, Закон о порезу на имовину није ваљано спроводио, а поједини грађани су били "изузети" од плаћања пореза.

Осим теренске провере некретнина у другом кругу пописа, у фокусу ће бити и унос нових података у пореске базе, као и додатна контрола документације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести