Мандић: Муслимани и католици да се уздрже од гласања

ПОДГОРИЦА: Андрија Мандић, један од лидера опозиционог Демократског фронта (ДФ) позвао је посланике исламске и римокатоличке вере у црногорском парламенту да се уздрже од дискусије и гласања о Предлогу Закона о вероисповести.
a
Фото: Youtube Printscreen

Јер, њихова подршка том закону би, каже, снажно распламсала већ опасно загрејану атмосферу у Црној Гори и очекује да ће они ту поруку исправно схватити.

У изјави достављеној Танјугу, Мандић истиче да након што потписан темељни Уговор између државе и Свете столице и Уговор о уређењу односа од заједничког интереса Исламске заједнице и Владе Црне Горе, којима се гарантује власништво над имовином ове две верске заједнице, очекује да се, самим тим, неће изјасњавати о поменутом закону.

Јер, како истиче, садржај предложеног закона о вероисповести нема никакве везе са његовим именом, већ се ради о закону против Српске православне цркве и веома је опасна његова порука, а још злослутнија његова намера.

"Сматрамо да би њихова подршка снажно распламсала већ опасно загрејану атмосферу у Црној Гори и очекујемо да ће они нашу поруку исправно схватити", навео је Мандић.

Ми, каже Мандић, никада не би пристали да уређујемо односе у њиховим црквама и верским заједницама, па зато желимо да овај позив не доживе као неки чин непријатељства, већ само као жељу да и они имају исти принцип кад су у питању овако осетљиве теме, које надрастају уобичајене процедуре.

Мандић очекује да, када на дневном реду буде Закон о слободи вероисповијести, у скупштини буду сви посланици православне вере, па и они који бојкотују парламент.

"Тога дана по страни треба оставити све идеолошке разлике и показати властиту спремност и људску обавезу да се брани наша Црква. Свакој генерацији наших предака је допало да се покаже ''ко је вјера, а ко невјера'', па је овај закон кључни испит наше генерације", навео је Мандић.

Истакао је да је ДФ био део велике народне снаге која је већ положила заклетву на Тројичиндан у Подгорици, када су се, како каже, обавезали да нема цене коју нисмо спремни да платимо у одбрани наших светиња.

"Зато још једном позивамо све присталице ДФ да 21. децембра дођу у Никшић, на велики црквено-народни сабор и посведочимо оданост тој заклетви", поручио је Мандић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести