Млади роботичари и победнички робот код премијерке

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић угостила је данас у Влади Србије основце Констанитна Љепаву и Алексу Бошковића, који су освојили награду за иновацију на Европском такмичењу у роботици у Паризу, честитала им на успеху и поручила да су тиме показали да Србија има иновације и знање.
1
Фото: Tanjug

Константин је ученик 6. разреда Основне школе “Вук Караџић”, а Алекса седми разред школе “Милена Павловић Барили”, а након победе на регионалном такмичењу у Новом Саду у априлу, награђени су и у Паризу.

Да направе робота за такмичење у Новом Саду, требало им је месец дана, а онда су га за око два месеца унапредили и представили на “Еуроботу”, у Паризу, у конкуреницји учесника до 18 година.

Како су објаснили премијерки, тема такмичења били су “паметни градови”, а они су направили робота који обавља различите задатке: да упали светло, који може да узме лоптице и да их испали, да сагради кућу од коцки, да упали прекидач.

Кажу да имају подршку другова и наставника, али да гледања “кроз прсте” у школи нема. 

У школи нису имали сусрета са роботиком, а знање су стекли преко Мале школе електронике, курса где се уче електроника и програмирања.

Да би направили робота, потребно им је знање из информатике, физике, математике и техничког образовања, али то им није проблем, јер су добри ђаци.

Константин планира да упише Математичку гимназију, Алекса још није сигуран шта ће уписати када заврши основну школу.

Премијерка их је позвала да им се захвали и честита на успеху, али и покаже да влада изузетно цени труд, зњање и њихову храброст да оду на европско такмичење и победе.

“Победили су за себе, али и Србију, и показали да Србија има иновације и знање, а влада је ту да подржи и да подстрек”, рекла је Брнабић.

Истакла је да треба да се покаже да “неки други клинци”, они попут Константина и Алексе, треба да буду хероји и узори младима у Србији.

“Желимо друштво засновно на знању, је само уз знање, труд и упорност можемо да направимо Србију коха дугорочно може да буде конкурентна ии ма еконосмки раст који ће нам помоћи да по стандарду сустигнемо земље ЕУ”, рекла је она.

Брнабић је поручила да ће влада наставити да улаже у иновације, старт-ап предузећа и да је важно да се у школама направи друштво знања како би млади могли да се боре за послове у будућности, за које сада, и не знамо какви ће бити.

Алекса и Константин су, додала је, прави пример тога.

Премијерка им је уручила поклоне, за Константина, који осим роботике, воли историју, књига из те области, док је Алекса добио Теслину биографију.

Позвала их је и да посете Научно-технолошки парк на Звездари, њих, али и њихове школе, како би видели шта мало старији од њих раде кад су иновације у питнању.

“Хвала вам , ми вам стојимо на располагању за подршку у будућности и надам се да ћете наставити овако. Видимо се, вероватно, у Научно-технолошком парку следећи пут”, рекла им је Брнабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести