Палмер: Дати простор, за нешто што може да се "прода"...

БЛЕД: САД покушавају да Београду и Приштини дају простора да постигну "најбољи могући споразум" за решење косовског питања, каже високи функционер Стејт департмента Метју Палмер.
metju palmer, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Оно што бисмо ми волели да видимо је свеобухватан, локални споразум, који нагиње ка напретку. Оно што ми покушавамо је да самим странама дамо простор да испреговарају најбољи могући споразум, који могу. Нешто што је фер, нешто што је трајно, нешто што може да се ''прода'' и у Србији и на Косову", рекао је Палмер у интервјуу за Јуропиан Вестерн Балканс. 

Он је додао да би лидери обе стране требало да то објасне народу како би добили неопходну подршку за такав споразум. 

"Ово није бланко чек. Волели бисмо да стране испреговарају најбољи споразум који могу. САД, наравно, нису страна у тим преговорима. Ми нисмо у соби, не учествујемо у процесу. Ми охрабрујемо две стране да постигну споразум", поручио је Палмер истичући да ће САД изразити евентуалне забринутости када буду могле да виде споразум.

На констатацију да постоје забринутости да би евентуални споразум о разграничењу могао да дестабилизује и друге земље на Балкану, те питање да ли верује да ће САД остати чврсти гарант кохезије и стабилности БиХ у случају терититоријалних промена, Палмер, иначе вршилац дужности заменика помоцника америчког државног секретара, каже "апсолутно". 

"Не постоји ништа што доводи у питање посвећеност САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ", поручио је Палмер, с којим је интервју урађен током Бледског стратешког форума 2018. године, на којем је он био један од учесника. 

Говорећи о односима Србије са Западом и Русијом, Палмер подсећа да се од свих земаља које теже чланству ка ЕУ тражи да ускладе своју спољну политику са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, те истиче да је обавеза Београда да постепено усклади своју политику са политиком ЕУ. 

"Верујем да ће, ако Приштина и Београд буду у могућности да постигну споразум о потпуној нормализацији односа, то смањити утицај Москве на Србију", рекао је Палмер.

Наводећи да се Србија ослања на Русију да на међународном нивоу брани став Србије о Косову, Палмер предвиђа да ће нормализација односа Београда и Приштине смањити то ослањање. 

"То ће бити добро за Србију док се приближава Европи. То је циљ Србије, то је наш циљ", поручио је Палмер. 

Упитан да ли мисли да је Србија главни играч у региону и да је сарадња са њом од основног значаја за стабилност региона, имајући у виду да поједини спољнополитички тинк-тенкови тврде да би јачање сарађе са Србијом требало да буде у фокусу учешћа САД на Западном Балкану, Палмер каже да мисли да је сарадња са Србијом важна. 

"Мислим да је кључна. Србија је највећа земља на Западном Балкану. Имамо добар однос са Београдом", рекао је Палмер.

Нагласио је да САД подржавају циљ Србије да напредује на путу ка чланству у ЕУ. 

"Како бисмо постигли тај циљ, Србија мора да се помири са Косовом. Потпуна нормализација односа. Шта то значи је оно што се тренутно дефинише кроз преговоре које води ЕУ. Ми подржавамо ове преговоре, ми подржвамо улогу високе представнице у пружању помоћи Београду и Приштини да се догвооре око дефиниције потпуне нормализације", рекао је Палмер. 

Напоменуо је да је за Београд кључно да своје циљеве оствари уз подршку САД, ЕУ и уз лидерство председника Србије Александра Вучића.

Палмер каже да је америчка политика на Западном Балкану фокусирана и посвећена помагању тим земљама да остваре своје циљеве, односно да се "придруже европским и евроатланским институцијама, које за све земље Западног Балкана на крају значе чланство у ЕУ".

За све балканске земље, осим за Србију, то значи и чланство у НАТО, рекао је Палмер, те је додао да САД желе да промовишу најближе могуће партнерство између НАТО и Србије. 

Такође, не сматра да је Западни Балкан сада мање важан САД. 

"Свакако, ако се вратите у 1990-е, Западни Балкан је био на самом врху листе приоритета, не само за САД, већ за свет. Ствари су се промениле у том смислу, али САД остају посвећене овом региону. Остајемо ангажовани у овом региону. Ми смо овде, блиско сарађујемо са владама Западног Балкана како бисмо напредовали у нашем заједничком циљу европских интеграција, мира, просперитета, стабилности", поручио је Палмер.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести