Патријарх Иринеј са Србима у Косовском Поморављу

ГЊИЛАНЕ: Патријарх српски Иринеј данас је у оквиру вишедневне посете Косову и Метохији посетио и Србе у Косовском Поморављу. 
irinej_sstrpce
Фото: Танјуг (Видео)

Иринеја су испред Музичке школе "Стеван Христић" у Станишору код Гњилана дочекали верници, ученици и професори, а млади музички таленти су му приредили концерт, саопштила је ТВ Храм.

Патријарх Иринеј нагласио је значај образовања и дечјег стваралаштва у животу Срба на Косову и Метохији.

“Музичка школа у Станишору је оаза духовности и културе. То је доказ да ћемо поред свих искушења која нас чекају опстати на овим просторима. Ми треба да се боримо културом и уметношћу јер је наш народ даровит", рекао је патријарх.

После Станишора, патријарх Иринеј се, у пратњи владике Теодосија упутио у манастир Драганац где су га дочекали бројни верници, а патријарх је Србе позвао да остану на својим огњиштима:

“Мене посебно радује што вас видим овде у оволико великом броју. Останите овде браћо и сестре. Од ове земље нећете наћи бољу. Земља је ова мајка наша. То је земља наших отаца, праотаца и предака“, поручио је патријарх Иринеј.

Након Драганца Патријарх Иринеј је обишао и Цркву у Бостану које се налази недалеко од древног града-тврђаве Новог Брда. Верницима овог краја патријарх је упутио речи подршке, охрабрења и наде. 

Уследила је посета народној кухињи Епархије рашко-призренске “Мајка девет Југовића” у Прековцу, а затим се упутио ка манастиру Грачаница.

Патријарх Иринеј отпочео је посету српском народну на Косову и Метохији у петак. До сада је, поред Пећке патријаршије, обишао манастире Високе Дечане и Зочиште, као и Пећ, Ораховац, Велику Хочу и Призрен.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести