Посланици: Пашалић се, за разлику од Јанковића, не бави политиком

БЕОГРАД: Посланици владајуће већине, али и Српске радикалне странке (СРС) су током расправе о извештају Заштитника грађана за 2018. годину оценили да се претходник Зорана Пашалића, Саша Јанковић, бавио политиком и да је урушио углед тог независног државног органа.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Посланица Српске напредне странке Сандра Божић рекла је да је Јанковић чешће кршио закон него што му је он, како каже, служио да грађанима укаже на њихова права. 

Подсетила је на аферу "Пиштољ", али и на председничку кампању Саше Јанковића и додала да је сада неопходно направити дистанце од приватизоване и злоупотребљене улоге Заштитника грађана.

“Потребно је вратити интегритет и деполитизовати оно сто је по Уставу морало остати независна институција. Начин на који је радио Саша Јанковић свакодневним коментарисањем Ии давањем политичких оцена у јавности то није била. Он је урушио углед институције Заштитника грађана и довео у сумњу све грађане који су му се обратили и тражили заштиту”, рекла је Божић. 

Како је казала, Јанковић је успео да ту институцију девастира, злоупотреби И на крају унизи. 

"Хвала вам што сте за кратак временски период вратили поверење у Заштитника грађана", рекла је Божић Пашалићу.

Она је приметила да је Пашалић наследио велики број старих, нерешених предмета, око 2.720, а да је он за целу годину имао 3.338 предмета. 

"Ако добро разумем, када сте преузели одговорност, институција је била готово годину дана у заостатку", рекла је Божић.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета казала је да радикали не верују у независност органа попут Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја, наводећи да је њихов став да грађани треба да остварују своја права код других државних органа.

Она је објаснила да је најбољи пример зашто СРС не верује у независност тих органа, претходни Заштитник грађана, Саша Јанковић који је, како каже, био политичар који је још у време мандата Заштитника био у председничкој кампањи.

“Ви, Пасалићу, за сада бар у јавности нисте показали такве аспирације и чувајте се да тако остане до краја. Ако једном будете желели да се бавите политиком, онда поднесите оставку и сачекајте да прође неко време”, поручила му је Радета.

Она се сагласила да, кад већ по Уставу Заштитник грађана мора да постоји, да се онда промени Закон о заштитнику грађана, јер се сада ником ништа не дешава колико се оглуши о препоруке Заштитника.

“Онда васе постојање не значи ништа”, рекла је Радета. 

Она је казала да је од Пашалића очекивала да реагује на недавно донети Закон о комуналној милицији, јер је, како каже, неприхватљив, с обзиром да милицајци могу без униформе да приводе грађане, да их тку, легитимишу.

“Ту смо очекивали вашу реакцију”, навела је Радета и упитала да Пашалића да ли је видео да је “група караконџула” која себе назива “Жене у црном” развила транспарент да је у Сребреници био геноциде, те додала да на такве ствари морају да реагују сви државни органи.

Како је додала, све се више чују “гласови са запада” и појављују се нови услови за Србију како би постала чланица Европске уније, као што је тај да мора да призна да је у Сребреници био геноцид.

Рекла је да “неки хохштаплери” вечерас имају представу да је у Сребреници био геноцид, уз коментар да је невероватно шта се све дешава држави и народу, а да нико не реагује.

Посланик СРС Срето Перић поновио је став радикала да они мисле да је ЕУ наметнула разне невладине организације, али и регулаторна тела као што су Заштитник грађана и Повереник, која су, каже, штетна по државу.

“Присетите се две претходне личности. Нису се без разлога више бавили политиком од регулаторне активности. То није случајни, они су пројектовани као такви”, рекао је Перић.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић рекао је да је Србија добила Заштитника гарђана који се не бави политиком, оцењујући да је његов извештај целовит, те да има праведан и прагматичан приступ.

Јовановић је рекао да је Пашалић тако поступио и приликом недавне ситуације са “проваљеним” тестовима за малу матуру, те да је заштитио децу и поштовао институије за разлику од Саше Јанковића који је у случној ситуацији поступио “надобудно и арогантно пресуђујући без чињеница”.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести