ПриштинскаТВ: Србија израдила Нацрт споразума о „мини Шенгену“

ПРИШТИНА: Приштинска ТВ 21 јавила је као ексклузивно, позивајући се на дипломатске изворе, да је влада Србија израдила Нацрт споразума о “мини Шенгену” и да је он већ у поседу неких амбасада, те да на тај документ нема негативних реакција.
granica
Фото: Tanjug, arhiva

Албанија не уклања границу са Косовом, али са Србијом укида, а нацрт споразума о "мини Шенген" Србија је послала Албанији и Северној Македонији, наводи ТВ 21.

"Прошле недеље је званични Београд припремио први нацрт за „мини Шенген“, што су потврдиле за ТВ21 дипломате у Приштини . Документ који је израдила Србија нуди отварање границе са Албанијом и Македонијом, али, како се констатује, Србија "де јуре" нема границу са Албанијом, јер је Косово у средини", наводи ова телевизија.

Дипломатски извори додаје се у Приштини кажу да је тај нацрт, у чију енглеску верзију је како тврди ова телевизија имали увид, вец у рукама неких амбасада и нема негативних реакција.

"Стране", како нацрт меморандума предвиђа, додаје се, имају за циљ да Албанија, Србија и Северна Македонија уклоне све препреке прогресивном трговинском расту, а нацрт дефинише и поједностављене процедуре за прекограничну сарадњу, која се тиче и размене информација и података из специјализованих канцеларија за храну, ветеринарство и фитосанитарне сврхе.

Србија овим нацртом, додаје се, предвиђа да Тирана и званично Скопље, поред трговине, имају и сарадњу и размену тајних података  пограничних власти, укључујући царину.

Вест ТВ 21 пренео је и портал косово онлајн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести