Скупштина Војводине у уторак о ребалансу покрајинског буџета

За уторак је заказана седница Скупштине Војводине на којој ће посланици одлучивати о ребалансу овогодишњег покрајинског буџета.
д
Фото: Dnevnik.rs

Другим ребалансом по реду у овој години буџет се поваћава на 73,08 милијарде динара са суфицитом од 6,4 милијарди. Тиме се наставља тенденција раста буџета, који је, како је раније у свом саопштењу навела Покрајинска влада, за две године повећан укупно 11 милијарди динара, односно 20 одсто.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је раније изјавио да се покрајинска администрација припрема за нови циклус великих инвестиција у другој половини године и да ће о томе након ребаланса започети разговоре с представницима локалних самоуправа да би се пројекти за нова улагања припремили на време, до расписивања конкурса за доделу новца за финансирање и суфинансирање. Кључна обележја ребаланса су повећање аграрног буџета и своте за даља капитална улагања у водопривреди, објекте, опрему и планску документацију за квалитетнију здравствену и социјалну заштиту. 

Наставља се тенденција раста буџета, који је, како је раније у свом саопштењу навела Покрајинска влада, за две године повећан укупно 11 милијарди динара, односно 20 одсто

Од нових инвестиција, за другу половину године Мировић је најавио изградњу спа-центра на палићкој обали, где је почетак радова планиран до краја године. Покрајина ће ту инвестицију, вредну у првој фази око 300 милиона динара, започети са суботичком локалном самоуправом и Министарством туризма. Најављена је и изградња спортске дворане у Новом Кнежевцу, који је једна од четири војвођанске општине без спортског терена. Након ребаланса припремају се велике инвестиције и у путној привреди – у склопу тога и наставак изградње саобраћајнице између Опова и Дебељаче, као и реновирање основне школе у Сремској Митровици.

Опозиционе Демократска странка и Српска радикална странка највалиле су  да неће подржати ребаланс.

– Српска радикална странка ће гласати против другог ребаланса. О томе шта мислимо о ребалансу најбоље сведочи 65 амандмана, колико су посланици СРС-а поднели на ребаланс – навео је за „Дневник” шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић.

Како је објаснио, амандманима су покушали да усмере новац с „мегаломанских непотребних” пројеката и „измишљених фондова и паралелних институција” на програме из друштвеног живота који су, по српским радикалима, од посебног значаја за квалитетнији живот грађана у Војводини.

Српска радикална странка ће гласати против другог ребаланса. О томе шта мислимо о ребалансу најбоље сведочи 65 амандмана, колико су посланици СРС-а поднели на ребаланс (Ђурађ Јакшић)

– Конкретно, предложили смо да се, уместо нове зграде Радио-телевизије Војводине и уместо фамозног Фонда „Европски послови” и такозване Развојне агенције Војводине, додатно из буџета финансирају популациона пронаталитетна политика, привреда, пољопривреда, социјална заштита, култура, спорт, екологија и саобраћајна комунална инфраструктура. Видећемо како ће се Покрајинска влада изјаснити поводом тих аманадмана. Још немамо информације о томе – навео је Јакшић.        

Он је додао да су за областе које је навео очекивали значајнија издвајања из покрајинске касе, посебно за додатно финансирање вантелесне оплодње код парова који већ имају децу, а желе да прошире потомство.

– Амандманом смо преложили да се нових 50 милиона определи за тај програм. Поражавајући делује податак, који сам први пут видео у овом ребалансу, да је програмом суфинансирања вантелесне оплодње за три године, колико се спроводи, обухваћено 276 парова који већ имају децу и у читавој Војводини се родило 28 деце. Мишљења смо да је то премало и зато смо амандманом предложили да се за суфинансирањем определи додатних 50 милиона. То би омогућило суфинансирање вантелесне оплодње нових 250 парова – нагласио је Јакшић. 


Грађани били ускраћени у прошлости

– Грађани Војводине су били ускраћени у оном периоду када су представници садашње опозиције, који су у прошлости били представници владајуће коалиције, управљали Покрајином 16 година. Ако су незадовољни позитивним трендовима у привреди и запошљавању нових радника који показују управо ови уступљени приходи, онда разумем њихово незадовољство због успешности рада Покрајинске владе у координацији, наравно, с републичким мерама фискалне и монетарне политике које спроводи Влада Србије – поручио је Лазаров.


Демократска странка, како је то навео шеф посланичке групе Горан Пауновић, сматра да тај други ребаланс у првој половини године потврђује да Покрајинска влада „није способна” да планира буџет.

– Како иначе објаснити чињеницу да су грађани Војводине у прошлој  години били ускраћени чак за 7,67 милијарди динара у односу на планирани буџет на крају 2016. године, иако смо имали константан раст прихода? – пита Пауновић.. – Сад имамо сличну ситуацију. Буџет је увећан 2,6 милијарде динара управо на позицијама на којима је у прошлој години остварен најмањи проценат. Ко нам гарантује да у овој години нећемо имати исту ситуацију?

Демократе критикују и то што је од планиране буџетске резерве од 280 милиона динара до маја потрошено 207 милиона.     

С друге стране, председник Одбора за буџет и финансије Јован Лазаров из владајуће Српске напредне странке, на критике опозиције наводи да не зна који су предлог ребаланса читали посланици опозиције. Каже да је суштина у томе да ће у односу на основни буџет, који је усвојен на предлог Владе Бојана Пајтића крајем 2015. године, овим ребалансом буџет бити укупно повећан 16 милијарди динара. 

– То је суштина – истакао је Лазаров. – Значи, за две године управљање ове покрајинске владе и ове скупштинске већине, буџет је већи 16 милијарди динара и троши се на задовољство свих грађана Војводине.  

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести