Тема “Дневника”: У Војводини створени темељи за бржи развој

За Војводину је 2017. година била боља од сваке предходне. Била је успешна најпре због тога што су у великом броју локалних самоуправа, захваљујући ангажовању Покрајинске владе, доведени страни и домаћи инвеститори и отворени често први производни погони након 20 и више година.
1
Фото: Dnevnik.rs

Отварањем нових фабрика смањен је број незапослених и постигнуто је већа наплата пореза на добит предузећа и лична примања, и остварен већи прилив новца у покрајинску касу.

Статистички подаци показују да је број незапослених у Војводини смањен с 19 одсто на око 14. То јесте добар резултат, али, како је то председник Покрајинске владе Игор Мировић и више пута крајем године нагласио, тиме још није постигнут крајњи циљ да се незапосленост сведе на око десет одсто, као што је то случај у развијенијим државама Европске уније.

У Војводини су отворена многа градилишта. Значајне своте су инвестиране пре свега у здравство, образовање и уређење индустријских зона(Игор Мировић)

Фото: Dnevnik.rs

У Војводини су отворена многа градилишта. Значајне своте су инвестиране пре свега у здравство, образовање и уређење индустријских зона. Приводе се крају и радови на некадашњим „скадровима на Бојани” попут „Жежељевог” моста, Суботичког позоришта, обилазнице око Суботице... За председника Покрајинске владе Игора Мировића била је то година коју је доживео као борбу за сваку школу, свако село и сваку кућу. Повољну оцену о постигнутим резултатима у протеклој години дали су и посланици Скупштине Војводине Павле Будаков и Горан Гонђа и представница невладиног сектора Наташа Будисављевић

Фото: Dnevnik.rs

Радишић. 

" Вероватно сам једна од ретких особа која је заиста видела Војводину у 2017. јер сам за потребе пројекта „Укуси Војводине”, који има за циљ брендирање Војводине као гастрономске регије, обишла све општине, градове и села, разговарала с представницима локалних власти, али пре свега с обичним људима, предузетницима, власницима пољопривредних газдинстава – каже директорка „Интерфеста” Наташа Будисављевић Радишић. – Управо на том искуству темељим свој оптимизам за будућност."

Сад је коначно дошло време да, живећи на својој земљи и производећи домаћи производ, запослимо себе, своју породицу и комшије(Наташа Будисављевић Радишић, “Укуси Војводине”)

Наводи да се, осим великих инфраструктурних радова који се могу приметити у свакој војвођанској општини, а које је тешко побројати, обрадовала и због новог Правилника о пољопривредним газдинствима који омогућава свим вредним људима да уз минимална улагања у опрему и простор легално производе и продају своје производе широм наше земље, што до сада није био случај.

Фото: Dnevnik.rs

"То је велики помак. Таква је пракса у свим земљама ЕУ, док је код нас деценијама компликована законска регулатива кочила развој села и домаћих производа ", истакла је она.

Посебно јој улива наду најава Покрајинске владе да ће једно од опредељења у 2018. години бити значајна подршка малим пољопривредним газдинствима.

"До сад се о бржем економском развоју увек говорило из угла великих, најчешће страних инвеститора. Сад је коначно дошло време да, живећи на својој земљи и производећи домаћи производ, запослимо себе, своју породицу и комшије. За мене нема лепше вести од тога! Темељ је створен, на нама је да искористимо прилику која нам се напокон указала",поручује Наташа Будисављевић Радишић.


Војводина има планске циљеве

Посланик Скупштине Војводине Горан Гонђа сматра да Војводина после дужег времена има циљеве, а не жеље, и да су ти циљеви пажљиво испланирани. 

"По мом мишљењу, најважније је да је дисциплина препозната као предуслов напретка, и то бих истакао као најважнију карактеристику Покрајинске владе – навео је Гонђа. – Такође смо почели да отклањамо узроке, а не последице, што је веома добро у стратешком планирању које је присутно у деловању ове покрајинске владе."


И шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Војводине Павле Будаков сматра да је 2017. година била успешна.

" Мора се поћи пре свега од излагања председника Покрајинске владе Игора Мировића од пре годину и по, приликом формирања Покрајинске владе – каже Будаков. – Тад је рекао да ће укупна јавна политика покрајинске администрације бити таква да ће основ бити окупљање око великих, стратешких пројеката у Војводини, и то не само из буџета Војводине него и у сарадањи с Владом Србије. Оба усвојена буyета, и за 2017. и за 2018. годину, потврђују да је та идеја реализована, рекао бих, у потпуности."

Фото: Dnevnik.rs

Он наводи да је у Војводини започето неколико стратешких пројеката, попут израде документације за брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, била су велика улагања у образовне установе и изградњу Научно-технолошког парка и зграде Хитне помоћи у Новом Саду, завршетак „Жежељевог” моста, где се раде приступни путеви, и коначно је започета изградња зграде Радио-телевизије Војводине.

Сада се инвестира у велике пројекте, који имају значај не само за Војводину него и целу републику (Павле Будаков)

" То су велики пројекти, и то је и основна разлика у односу на ранију Покрајинску владу. Сада се инвестира у велике пројекте, који имају значај не само за Војводину него и целу републику", нагласио је Будаков.


Школе, вртићи...

За Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице 2017. година је била изузетно успешна, пре свега због тога што је Секретаријат успео да изврши буyет чак 98 одсто. Другим ребалансом покрајинског буyета опредељено 250 милиона је динара за адаптацију образовних установа у Војводини. Захваљујући томе, као и, делом, новцу из буyетских резерви, јесенас је адаптирано 150 школа, вртића и ученичких домова у Војводини.


Осврнувши на улагање у здравство, навео је да је реновиран велики број здравствених установа и да је започета адаптација Опште болнице у Панчеву, која је била у катастрофалном стању, затим да је набављена опрема вишемилионске вредности за велики број здравствених установа.

" Да закључим: рад Покрајинске владе, који је базиран на окупљању око стратешких пројеката, у ову годину и по, по мом мишљењу, био је изузетно добар, верујем да и грађани виде да постоје значајни помаци", нагласио је Будаков. 

Ержебет Марјанов
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести