Вучић: Жестоко сам бранио интересе Србије у разговору са Куртијем

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас новинарима да је на панелу о безбедности Западног Балкана у Минхену, где се први пут сусрео са Аљбином Куртијем, била жестока дебата и да је на најбољи начин бранио интересе Србије и српског народа.
vucic1
Фото: RTS Printscreen

"Било је жестоко. Не могу да износим делтаље. Борио сам се за интересе Србије и српски народ, што је мој посао. Говорио сам истину и поносан сам на то", рекао је Вучић за РТС.

Вучић истиче да је на "нечије" потцењивачке тврдње одговарао штитећи на најбољи могући начин интересе Србије.

"Уложио сам сво своје знање, енергију и ентузијазам", нагласио је Вучић.

Истакао је, такође, да је и тај панел показао да ће бити много проблем са којима ћемо морати да се суочимо, због неодговорности појединих представника Пришитне, мада степен њихове неодговорности може дати неку врсту предности нашој страни.

Просто је, каже, невероватно "у ком филму неки људи живе", па их је потребно вратити у реалност.

Било је, истиче, важно да сагледа међу албанске и "унутар пристинске" односе, те да је имао прилику да сагледа каква је стратегија код њих у питању, а Србија ће "израчунати" шта је најбољи приступ за српски народ, да још боље спреми своју стратегију.

Каже да их добро познаје, а сада и Куртија, који је, како каже, до сада био непознат у тој једначини.

Панелу су, према његовим речима, присуствовали многи важни представници из света и Европе, међу којима су били и Филип Рикер и Френк Визнер, као и сви из региона, затим министарка Јадранка Јоксимовић, а било је и представника НВО из Србије, Соња Лихт, те посланица Александра Јерков.

Наводи и да је просторија била мала да прими све заинтересоване да прате панел, а да му се чини да он мозе добро да процени у ком правцу ће се ствари кретати.

Поводом данашње Тачијеве изјаве да очекује финанални споразум са Београдом до краја године, подсећа да он то прича већ шесту годину за редом.

"Једни се позивају на Америку, други на Немчку. Не видим како би то било ресено, а волео бих да видим могуцност комприомиса. То ће бити борба код њих, ко ће шта да обећа једној или другој страни у свету, не би ли имали подршку код куце", навео је Вучић.

Он је додао да ми разговарамо са свима и да нема никакав предлог унапред, априори, те да неће да пуни новине сензацијом, јер се понаша одговорно.

Можете докле хоћете игру са таксама, али то је горе за вас

„Ако хоћете да се играте са таксама, може та игра да траје колико хоћете, то није добро за нас, али је много горе за вас“, поручио је председник Србије Александар Вучић Приштини.

Он је истакао да је то поновио више пута и данас, на панелима и у дискусијама у оквиру Минхенске безбедносне конференције, поводом наступа представника Приштине, који, због своје јавности, на јасан став свих страних партнера о потреби укидања такси понављају "своју причу" о реципроцитету.

Вучић је то рекао на питање новинара РТС да ли је данас са Јаном Хекером, саветником Ангеле Маркел, са којом ће се ускоро срести у Берлину, било речи о укидању такси и да ли постоји нека назнака да ће доћи до помака, Вучић је рекао да да сви очекују да се те таксе укину.

Представници Приштине, међутим, објашњава Вучић, причају о реципроцитету, а види се да ни не знају шта причају и да нису ни прочитали Бриселски споразум, као и да не знају ни колико споразума имају са Београдом, те да је јасно да морају нешто да причају за своју јавност.

"Ако хоћете да се играте са тим нема проблема, може та игра да траје колико хоћете, то није добро за нас али је много горе за вас. Само то да имате у виду. То сам говорио више пута данас на панелима и у дискусијама".

Вучић истиче да је Србја много претрпела због такси и да би били прва или друга по стопи раста у Европи, а не као што је случај трећа или четврта, да није било тих такси.

"Ми не можемо да се одрекнемо свог народа, јер је неко то замислио. Ипак, мислим да ће да укину таксе и онда ћемо бити спремни да седнемо за сто", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће ЕУ да постави свог изасланика и да ће се још видети ко ће то да буде, иако, како каже, још није сигуран да то неће бити Мирослав Лајчак.

"Видећемо", додао је Вучић.

Фото: Tanjug

Вучић Куртију: Не можете да вређате Србију, не представљате државу

МИНХЕН: Не можете да вређате Србију, ви не представљате државу, рекао је председник Александар Вучић косовском премијеру Аљбину Куртију, који је на панелу у Минхену критиковао "мини Шенген" и, како пише Курир, рекао да "Србију треба ослободити Косова".

Београдски лист наводи, позивајући се на неименоване изворе, и да је Курти рекао да ће Приштина увести Србији реципрочне мере, на шта му је председник Србије одговорио:

"Не можете да вређате Србију".

Вучић је, обраћајући се Куртију, додао:

"Не представљате државу. Пола света, чланица Уједињених нација није вас признало, а ако причамо о територији чак и више. Ако наставите са увредама, ок је. Ми ћемо урадити све да се одржи мир и стабилност, нећете нас испровоцирати. Понижавањем наших напора око мини Шенгена... ја вас не разумем", рекао је српски председник, како га цитира лист, и констатовао да је та иницијатива за Куртија "велики изазов".

Он је додао и да Курти, ако размишља о мерама реципроцитета, треба да прочита Бриселски споразум.

"Ту пише да морате да формирате Заједницу српских општина. То вам је једина обавеза била и ништа нисте урадили", рекао је Вучић, на шта Курти, како наводи Курир, није одговарао.

У Минхену забринути за стање у БиХ

Александар Вучић изјавио је да је забринут ситуацијом у Босни и Херцеговини, и да му се чини да је међу европским и светским званичнима у Минхену, чини му се, такође владала забринутост за ситуацију у БиХ, много већа него за односе Београда и Приштине.

Председник је то рекао на питање РТС-а да ли има поруку за лидере Срба из региона, са којима ће се сутра састати у Београду.

"Сутра ћу разговарати са Жељком (Цвијановић) и Милетом (Додиком) па цемо видети шта ћемо и како", рекао је председник.

На питање да прокоментарише изјаве да се Подгорица бори за аутокефалност црногорске православне цркве како би српечила мешање Србије, Вучић каже да Србја не напада Црну Гору ни на један начин.

Додао је да Србија није нападала, нити ће нападати Црну Гору, као и да не би желео да говори да ли је у прошлости било обрнутих случајева.

Србија има право да постави питање права свог народа у Црној Гори и наставиће на рационалан и легитиман и цивилизован начин то да ради.

Рекао је да је данас више пута поставио питање и унапред констатовао да нема одговора.

Питање је, како је навео, постављено на начин на који нико не може да одговори негативно и на које свако мора да се запита зашто је то тако.

"Питање је зашто Срби у Црној Гори немају ни приближно иста права као Албанци у Сверној Македонији, зашто за Србе у Црној Гори не постоји жеља да се постигне неки Охридски споразум, да деца која то хоце уче српски а има их више од 50 одсто, да српски буде један од официјелних језика, да имамо преседика парламента или потпредседника владе као што је то предвиђено Охридским споразумом јер је Срба висе пропорционално у Црној Гори него Албанаца у Сверној Македонији", рекао је председник.

Вучић наводи да одговора нема и сматра да ће ипак, ако се питање поставља све више, неко морати да га пружи.

Додао је да Београд жели најбоље односе са Подгорицом, сарадњу, мини шенген, и да неће дозвиолити да неко вређа или учини било шта против Црногораца, грађана Србије.

"Они морају да се осећају слободно и зато ћу очитати буквицу сивма који мисле нешто против Црногораца у Србији, али нећемо дозовлити да се неко иживљава над српским народом и да мисли да не мора да поштује основна права не само у црној гори већ и било где у европи.

Да будемо део света, и да ничије дете више не ратује

Александар Вучић изјавио је да је данас потписана Изјава о обнављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине од изузетног значаја за Србију, посебно за Топлицу и Србе на косовској територији и истакао да зато они који се томе противе и причају да смо тиме признали косовску независност - причају глупости.

"Када имате железницу, то је од огромног економског значаја за нас, имаћемо више успеха, већи раст, веће плате, пензије”, рекао је Вучић у изјави за РТС.

Осврнувши се на оне који критикују ту иницијативу, Вучић је рекао да нису ни прочитали документ који је данас потписан.

Реч је, казао је, о Писму о намерама и нигде не пише да се ради о Косову.

Све је, истиче, урађено у складу са захтевима Београда, који су стриктни и тешки.

Србија то, истакао је, ради зато што жели да буде део света, да иде даље и да се бори и ради, а не само да, како је рекао, буде против свега.

“Против сте железничке линије, против пута... За шта сте ви, људи?”, запитао је Вучић.

"Водимо рачуна али хоћемо да будемо део света, да напредујемо, идемо брже а не само да стојимо и жалимо се", рекао је председник.

"Нећу да било које дете више ратује, да поново губимо децу, а притом ћу да штитим наш народ на КиМ више него што су се они борили", рекао је Вучић.

Најавио је ускоро покретање градње пута Ниш - Плочник, и додао да ће то бити спас за људе у крајевима ценралне Србије куда ће пут да пролази, али и за Србе на Космету.

Истакао је и велики економски значај пута.

Говорећи о протеклом напорном дану, председник је рекао да му није тешко да ради, али да су и прпадници обезбеђења у Минхену, који су ту пет-шест година, приметили да ниједан председник до сада није имао толикко састанака у једном дану, као што је то имао он.

Примио је каже честитке од низа иностраних званичника за то што је Србија остварила највиши раст.

Честитали су му, додао је, од саветника канцеларке Меркел, преко Ричарда Мура до Ван Гиа, министра иностраних послова НР Кине.

Ван Ги: Си долази, српско државно руководство има кичму

Александар Вучић, изјавио је да је потврдено да председник Кине Си Ђинпинг поново долази у Србију, у тако тешкој години за Кину, што је веома знацајно јер це Србија добити на угледу.

Истакао је да је посебно поносан на честитке које је српском руководству упутио министар спољних послова НР Кине, Ван Ги, који је рекао да Србија јесте мала по територији и броју ставновника, али да има велики народ и јер државно руководство “има кичму”, што његова земља посебно цени.

“Знате ли шта то значи за нас, за Србију, за ивестиције…”, запитао је председник у изјави за РТС.

Вучић каже да је министар Ван Ги још рекао да Кина веома цени то што је Србија независна и самостална у доношењу одлука.

Цитирајући кинеског министра, Вучић је рекао да му је тај велики човек рекао:

“Ви сте мали по броју становника и територији, али сте велики народ, зато што ваше државно руководство има кичму, зато што сами доносите одлуке и то Кина цени”.

Велика му је, каже, била част да разговара са кинеским министром, који му је рекао да ће Си Ђипинг поново доћи у Србију, други пут за релативно кратко време.

Вучић: Желимо да српска вина буду међу 10 најбољих у Европи

Александар Вучић изјавио је поводом празника Светог Трифуна да жели да вина из Србије по квалитету буду у првих 10 у Европи.

"Поносан сам на наше винаре. Српска вина су све боља и циљ нам је да у наредних пет година уђемо у првих пет у Европи, не можемо пет, али 10 по квалитету нашег вина", рекао је предсдник Србије честитајући винарима празник.

На инцијативу председника Србије средином прошле године уз подршку Владе и институција основан је Савез винара и виноградара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести