Вучић позвао Јоханиса да помогне око компромиса за КиМ

БУКУРЕШТ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је председника Румуније Клауса Вернера Јоханиса замолио да помогне напорима Србије за проналажење компромисног решења у вези са питањем Косова и Метохије. 
vucic rumunija tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је на заједничкој прес конференцији рекао да је румунског колегу, за кога је рекао да има немерљив углед у Европи, САД и свету, упознао са разговорима о том питању које је имао недавно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са званичницима ЕУ, као и о свему што је важно за проналажење компромиса. 

Како је рекао, Румунија је највећа земља у региону, и имајући у виду и да је једна од пет земаља чланица ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, замолио је да управо и из тог, неутралног и другачијег, угла помогне да до комприомиса дође.

Председник Србије је подвукао да Јоханис има велики углед у свету и да га је замолио и за личну и подршку Румуније напорима Србије за проналажење коомпромисног решења. 

Поновио је да је став Србије да не може да се догоди да једни добију све и други изгубе све, већ и једни и други да буду помало незадовољни и да би то било решење које би било фер и једино правично.

„Србија је веома задовољна што ће Румунија председавати ЕУ почетком 2019. и могуће је да ће то бити и одлучујући период за европску будућност Србије“, изјавио је Вучић. 

Он је истакао да Србија полаже велике наде у румунску подршку.

"Ако будемо смогли снаге и храбрости и ако, с друге стране, буде постојала воља за компромисом, онда ће то бити могуће. Ако не, плашим се да тешко да може да нам помогне Румунија или било ко други. Али, у сваком случају, имамо велика очекивања и велике наде полажемо у наше румунске пријатеље и њихову подршку Србији", рекао је Вучић.

Могуће да период румунског председавања ЕУ "баш буде време", истиче председник, у којем Србија треба да решава неке од својих највећих проблема са којима се суочава, не деценијама, већ вековима.

Фото: Председник Србије Александар Вучић са премијерком Румуније Вјориком Данћилом Фото: Танјуг

Вучић и Данћило: Модел добросуседства у региону

БУКУРЕШТ: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Букурешту са премијерком Румуније Вјориком Данћилом која је у његову част приредила радни ручак, а теме разговора су биле европске интеграције, економска сарадња и билатерални односи.

Председник Србије је изразио задовољство због традиционално добрих односа две државе које представљају модел добросуседства у региону и захвалио на континуираној подршци Румуније у погледу чланства Србије у ЕУ. 

Вучић је нагласио да Србија изузетно цени принципијелни став Румуније о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Истакао је да је српска страна заинтересована за даље интензивирање економске сарадње и нагласио да Србија веома цени то што је Румунија сматра најважнијим економским партнером у региону.

Навео је и да робна размена између две земље континуирано расте и да постоји простор за унапређење сарадње у аутомобилској, хемијској и грађевинској индустрији.

Саговорници су констатовали да је неопходно радити на отварању граничних прелаза и реконструкцији и модернизацији железничке инфраструктуре Београд - Темишвар - Европски правац, као и изградњи аутопута Београд - Темишвар, а тема разговора био је и положај националних мањина у обе државе.


Председник Србије положио венац на Споменик незнаном јунаку

Председник Србије Александар Вучић положио је у Букурешту венац на Споменик незнаном јунаку.

Вучић се потом и уписао у Књигу почасних гостију.
 


Председник Србије раније данас састао се са председником Румуније Клаусом Јоханисом, а одржали су и заједничку конференцију за медије. У наставку радне посете Румунији председник Србије састаће се и са председником Сената Парламента Румуније Калином Попескуом Тарићануом, као и  са председником Представничког дома Парламента Румуније Ливију Драгнеом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести