Вучић са децом Срба повратника у Хрватску

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду групу од тридесетак деце из Хрватске, из српских породица које су се вратиле на своја имања, напуштена због операција "Бљесак" и "Олуја". 
1
Фото: Tanjug

Малишанима из Пакраца и Крњака највише се, кажу, допало то што су упознали председника Србије и што су се са њим фотографисали, а новинарима су рекли и да се радују што су обишли зграду Председништва, у чему им је "водич" био генерални секретар председника, Никола Селаковић.

Деца ће током боравка у Београду обићи и друге институције, културна и историјска здања, а дечаци се унапред радују обиласку стадиона Црвене звезде, за коју навијају.

Председнику је сусрет са малишанима из Хрватске, у мору тешких догађаја, био диван састанак, како је пренео новинарима, а деецу је позвао да поново посете Београд крајем месеца.

„Замолио сам децу да дођу у Београд после отварања Народног музеја", рекао је Вучић и објаснио да је за децу то важно јер "нема институције културе на Балкану која може да се мери по броју поставки".

"Захвалан сам што сте дошли у Београд, главни град Србије, највећи и најзначајнији српски град. Поносан сам што ћете обићи све најзначајније музеје и додао бих томе Музеј савремене уметности, а већ од Видовдана, 28. јуна, моћи ћете да посетите нашу најзначајнију институцију културе, а то је Народни музеј", подвукао је Вучих.

Децу је посаветовао и замолио да науче ћирилицу, да поштују и чувају своју историју и културу, али и да граде добре односе са својим комшијама, Хрватима.

Он је посебно нагласио српској деци и да увек буду у најбољим могућим односима са својим комшијама Хрватима, као и да се труде да "штитите и љубоморно чувају добре комшијске односе, и брину једни о другима".

"Али, битно је и да чувате српски род, српско име и презиме. То ћете најбоље учинити тако што ћете да учите о српској и хрватској историји, тако што ћете долазити у Србију, али тако што ћете да инсистирате на свом језику, култури и чувати своју веру", рекао је председник.

Деца ће обићи "стари двор", Народну скупштину, Министарство спољних послова, торањ на Авали, Београдску тврђаву, Музеј Вука и Доситеја, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле и друге знаменитости престонице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести