Вучић: Укидање такси, па дијалог, Макрон разумео све

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је француски председник Емануел Макрон данашњим састанком са њим и Тачијем желео да покаже посвећеност Европске уније Косову као проблему на европском тлу, те да је он поновио став Србије да дијалог може бити настављен ако Приштина укине таксе.
FoNet/Kabinet predsednika/A. Vučić u Parizu
Фото: FoNet/Kabinet predsednika/A. Vučić u Parizu

На питање новинара, којима је пренео о чему је било речи у сусрету Макрона са њим и Тачијем, да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је казао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

„Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције", нагласио је он.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

„Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса", рекао је Вучић.

Макрон је, каже, желео на том, ненајављеном састанку, желео да чује каква је ситуација:

„Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину“, пренео је он.

Казао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

„Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао ''онда, добро, сачекајте до јануара“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине дијалог.

„Када укину таксе можемо да седнемо за сто“, поновио је Вучић.

Опозицији: Шта вам тачно смета? Брза трака? Извоз кекса...

Вучић је одбацио је данас критике дела јавности и опозиције на ицијативу "мали шенген", наводећи да Србија има суфицит у трговини са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, и да су отворена тржишта потребна, како би српска економија била што јача.

Одговарајући на критике дела опозиције и јавности поводом "малог Шенгена", између осталог и на то да му је више стало до албанских произвођача, које је поменуо на конференцији у Охриду, Вучић је рекао да се бори за српске интересе и грађане и истакао да Србија, откад је он председник, има суфицит са свим земаљама у региону, осим са Мађарском.

"Имамо суфицит са свима у региону, са Румунијом, Бугарском, са свим земаљама бивше Југославије, што никада раније није био случај. Суфицит у трговини са Хрватском и Словенијом, огроман суфицит са БиХ, Северном Македонијом и Албанијом...", рекао је Вучић.

Он се упитао зашто делу опозиције и јавности смета идеја о отварању граница у региону, оцењујући да предности разуме и дете у првом разреду основне школе.

"Шта мислите - коме слободно тржиште и кретање људи, робе и капитала највише одговара..? Да ништа не знате, свако би то разумео сем српских политичара у опозицији... Да ли је могуће да је неко толико глуп и да не разуме економију, да ово морате да му цртате или да је толико злонамеран?", рекао је Вучић.

Коментаришући оцене да је и иницијатива "мали Шенген" "пузајуће признање Косова", Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године...

"Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији", рекао је Вучић.

Он је упитао шта тачно појединцима смета у иницијативи - брза трака за камионе, извоз кекса или чоколаде, прелазак границе са личном картом...

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести