Велико охрабрење Србима на Космету

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у суботу увече са Србима из свих делова Косова и Метохије у Дому културе у Лапљем Селу, поручивши им да остану храбри и јаки и да се боре за своју земљу и народ, себе и своје породице.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

После готово шест сати разговора, Вучић је оценио да је брига за безбедност кључни проблем људи који живе на КиМ. Како је истакао, лична питања која су постављана током овог сусрета, показала су да је „запошљавање и егзистенција највећи проблем, малом броју њих можете да помогнете, док већем броју људи не можете”.

Председник Србије је рекао и да је јасно да наши људи на Косову и Метохији разумеју да рационалним приступом и разговором с Албанцима, али и нашим унутрашњим дијалогом, можемо гурати земљу напред. Вучић је истакао је да је задовољан што је имао прилику да види да већина Срба жели да остане и опстане, додајући да су за то, да би то било могуће, „одговорни заједнички и ми и Албанци”. Истовремено је рекао и да је поље деловања Србије веома ограничено, али да се радило на томе да се људима обезбеди мир, у чему се успело.

– Министарство државне управе и локалне самоуправе учиниће све да део својих средстава за јачање капацитета локалних самоуправа усмери на економски развој српске заједнице на Косову – најавио је јуче државни секретар тог министарства Бојан Стевић. – Економски развој и запошљавање Срба на Косову је приоритет, а посета председника Србије Александра Вучића дала је велико охрабрење српској заједници да остане и опстане у нашој јужној покрајини.

Генерални секретар председника републике Никола Селаковић сматра да је главна порука коју је Александар Вучић својим одласком на КиМ упутио Србима који тамо живе – да заједништвом, јединством и уједињењем око своје државе могу опстати у јужној српској покрајни. Како је истакао, то је порука која је у складу с политиком коју председник Србије води, а то је очување мира и стабилности, у шта је, како каже, уложио читаво своје политичко деловање. Навео је да је српски народ на КиМ показао велико поверење у председника, институције Србије и у Србију, и подсетио на то да то није изненађење, с обзиром на чињеницу да је Вучић највише гласова на председничким изборима добио управо на КиМ.

Он је додао да је решавањем проблема људи с КиМ, не само путем државних институција већ и укључивањем приватника, Вучић упутио апел на сваког од нас да је солидарност оно што може спасти наш опстанак на КиМ.

– Председник позива на јединство и показује шта можемо урадити када смо заједно. У времену пред нама он ће инсистирати на томе да све што је обећано буде и учињено – закључио је Селаковић.

По његовим речима, убиство Оливера Ивановића показало је да је мир још увек „нестабилан и крхак” и да у мир треба уложити не само више напора, рада и деловања већ и стрпљења, наводећи да је Србија неке ствари морала да прећути зарад стабилности и боље будућности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је резултат посете Александра Вучића Космету да се Србија уједињује у настојању да помогне нашем народу у јужној покрајини, као што се и Срби на КиМ уједињују у жељи да се заједнички, уз подршку државе, боре за свој опстанак.

– Управо том врстом окупљања поражавају се идеје и циљеви оних који су актима терора желели да поделе Србе и тако нам нанесу највећу могућу штету – сматра Ђурић.


Вучевић: Ђиласов врхунац бешчашћа

Потпредседник Главног одбора СНС-а Милош Вучевић потпуно је шокиран, али не и изненађен, скандалозним твитом Драгана Ђиласа у којем најбруталније вређа председника Србије Александра Вучића, али и све Србе који живе на Косову

Он каже да је Ђиласу лако да седи у топлој соби у Београду и вређа оне који се озбиљно баве проблемима нашег народа на КиМ, упркос свим препрекама на које наилазе.

– То је прави врхунац бешчашћа! – казао је Вучевић јуче. – То што Ђилас из удобности свог топлог београдског дома вређа председника који је данас по кијамету и уз претње за личну безбедност обишао и Бањску, и Митровицу, и Грачаницу, и Лапље Село... Врхунац бешчашћа је то што је неком смешно кад неко има проблем у пољопривреди, са својим козама, или у неком малом бизнису, или у школи... То, у ствари, најбоље показује колико је Драган Ђилас отуђен од грађана Косова. И не само од њих него од свих грађана Србије. Па како ће онда тако отуђен да води рачуна о грађанима Београда и њиховим проблемима? Најлакше је седети за рачунаром и куцкати увредљиве поруке. Председник Вучић је данас имао тешке разговоре, на тешком терену. И ја сам поносан на њега јер знам да су грађани Косова задовољни што су могли да му лично изнесу своје проблеме и животне ситуације. И зато сви треба да будемо поносни на председника и наше Србе на КиМ. Јер то је стваран живот и стварно решавање пробела, а не куцкање увреда на „Твитеру”.


Министар одбране и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је да је Вучић доказао да држава Србија не мисли да се помери с КиМ, да ће бринути о сваком човеку који живи на том простору и да је наша политика – „политика која само јача положај Србије, али и Срба на Косову и Метохији”.

– Александар Вучић је још једном доказао да је заиста државник каквог дуго нисмо имали и да је човек огромне личне храбрости – рекао је Вулин, наводећи да је „бити с грађанима Србије на Косову и Метохији ових дана тешко, али и часно”.

Подсетио је на то да је „читава међународна заједница пажљиво пратила Вучићеву посету и закључци до којих је дошла јесу да су Срби јединствени, да су снажни, да не мисле да одлазе и да се о њима никада више неће одлучивати без њих самих”.

– Могли су, такође, представници међународне заједнице видети да се Србима више не може трговати, да се не могу делити, да се не могу куповати, да Срби имају човека коме искрено верују – Александра Вучића, и да имају Владу и државу која је чврсто уз њих – закључио је Вулин.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун (СНС) констатовао је да својом посетом Косову и Метохији само неколико дана после убиства Оливера Ивановића, председник Вучић шаље поруку тамошњим Србима да је Србија уз њих и да је спремна да помогне њихов опстанак. Оценио да је та посета дошла у правом тренутку и у драматичним околностима.

Директорка „Службеног гласника” Јелена Триван приметила је да је посетом председника Србије Александра Вучића са сином, тамошњим Србима послата вишезначна порука – „Србија је уз вас”, „она ће решити убиство Оливера Ивановића”, „разуме ваш страх и проблеме” и „нећемо дозволити да одете одавде”.

Она је казала да су на њу најјачи утисак оставиле теорије завере појединих политичара, који су покушали да искористе убиство Оливера Ивановића за сопствену промоцију.

–Нису схватили основну поруку убиства – да више нема места за Србе на КиМ ако се и политички лидери убијају као пси на улици. Сваки нормалан човек је разумео ту поруку, па је тако Вучић отишао на Косово и Метохију. Видела сам оне који су се смејали разговорима и посети, који су мислили да је то патриотски митинг. То није за подсмех, требало је да извуку лекцију – да грађанима треба председник који ће решити њихове егзистенцијалне проблеме – рекла је Јелена Триван.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да се на Косову и Метохији, после Вучићеве посете, већ осећа нека врста „релаксације” после великог узнемирења које је настало због убиства Оливера Ивановића.

С. Станковић

С Трајковићем 30. јануара

Састанак председника Србије Александра Вучића и Момчила Трајковића из Српског националног форума заказан је за уторак, 30. јануар, у Београду. Како се наводи у саопштењу Службе председника републике за сарадњу с медијима, дошло је до пропуста у организацији састанка током боравка Александра Вучића на Косову и Метохији, упркос жељи да чује мишљење свих релевантних представника српског народа на КиМ.

Трајковић је раније у отвореном писму Вучићу изразио наду да ће до њиховог сусрета ускоро доћи, пошто се то није догодило током председникове посете КиМ. Навео је и да су му сарадници и пријатељи пренели да је Вучић у суботу касно увече најавио да ће га позвати на разговор у Београд, а он ће се, поручује, одазвати.

Вучићева посета полазна тачка за опоравак Срба на КиМ

БЕОГРАД: Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је да је посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији од прворазредног значаја у околностима када је, како каже, убиство Оливера Ивановића могло да изазове панику и да хиљаде Срба напусте јужну покрајину.

''Мислим да је овако стабилизована ситуација на КиМ и да је отклоњен ''домино ефекат'' онога што се догодило. Нико не може да врати живот Оливера Ивановића, али може да се спречи да се тај несрећни догађај ''прелије'' на читав народ у том делу Србије као што се, рецимо, дешавало 1999. и 2004 године'', рекао је Анђековић за Танјуг.

Аналитичар сматра и да је Вучићева посета тачка са које озбиљније треба кренути у економску интеграцију српске заједнице јужно од Ибра. 

''Северни део КиМ наслања се на Србију док су у енклавама Срби одсечени од остатка земље и морају да добију наду да могу сами да живе'', указао је Анђелковић. 

Према његовим речима, муњевита реализација свега онога што је током разговора обећано грађанима први је корак који држава треба да предузме након посете председника Србије КиМ. 

''Српски народ на КиМ живи у јако тешким околностима и мора да има посебну бригу државе. Већ од данас почиње реализација свега што је обећано, а то је важно, јер се не ради само о помоћи појединцима већ читавој заједници. То значи да свако може да очекује да ће убудуће његов проблем бити отклоњен, од питања безбедности, стамбених проблема, помоћи у лечењу'', навео је аналитичар.

Он је додао да након посете Вучића јужној покрајини Србија треба још енергичније да лобира у Бриселу и другим центрима светске моћи за своју политику према КиМ наводећи да се једино таквим приступом може учврстити оно што држава, како каже, на појединачном нивоу чини за грађане у јужној покрајини.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести