Захарова: Морамо да се супротставимо фејк вестима

БЕОГРАД:  Србија и Русија се очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом, указала је данас директорка Департмана за информисање и штампу Министартсва спољних послова Русије Марија Захарова. 
Zaharova i Popović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она је након састанка са српским министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, истакла да је можда највећа "информациона превара" била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову. "Да ли ће бити горе?", запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити "фејк вестима". 

Она је указала и да се Русија често суочава са великим нападима, да су руски хакери упали у нецицји систем и извршили утицај, али сварност је, каже, другачија. "Код нас на ниову државе постоји најстриктнија забрана за делатност за злочине у сајбер свету", подвукла је Захарова. Према њеним речима, Русија је најактивнија на међународном нивоу и међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајбер сферу, као и да има неколико великих компанија које раде на томе не смао у Русији, већ и у појединим деловима Европе. 

"Те компаније су постигле добре резултате и ако је Србија заинтересована, а верујем да јесте, они су спремни за сарадњу", рекла је Захарова. Каже да је са министром Поповићем разговарала и о руском истраживачком центру Дечји камп Артек, који је, како је објаснила, то је посебан просветни програм за децу где уче о сајбер сфери, али је и комбинација одмора, студија и хуманитарне активности. 

Она је истакла да би повезивање српске омладине са омладином из Дечјег кампа Артек био један леп начин повезивања и проучавања делатности у сајбер сфери. 

Поповић захвалио Русији на принципијелном ставу о КиМ

БЕОГРАД:  Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић захвалио је данас за подршку и принципијелни став руског народа и председника Владимира Путина по питању Косова и Метохије и нагласио да свако решење за српску јужну покрајини мора бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244. 

Он је то рекао након састанка са директорком Департмана за информисање и штампу Министартсва спољних послова Русије Маријом Захаровом и оценио да Србија мора да буде активна како би показала свим међународним чиниоцима шта се дешава на КиМ.

"Косово је у последњих 10 година најсиромашнији део Европе, црна рупа Европе, где су данас на власти људи који су били терористи и који су учинили да десетине младих напусте ту територију", рекао је Поповић. 

Према његовим речима, очигледно је да је коцнепт западног фактора, који је решио да од Косова направи неко чудо, потпуно пропао. 

Поповић је истакао да Косово има могућност и да има потенцијал да се економски развије јер је, како каже, Косово најбогатији део Србије са своји рудним богатствима. 

Каже да је са Захаровом разговарао о размени студената из научноистраживачких области, као и да су разматрали могућност да се студенти из Петнице повежу са највећим истраживачким руским Дечјим кампом Атек и подвукао да би то било од огромног значаја. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести