Бојан Бељански: Нема места великом незадовољству

ЗАГРЕБ: Пивот репрезентације Бојан Бељански води порекло са обронака Динаре, па су му по природи ствари храброст и борбеност наглашене карактеристике.
Beljanski Bojan/Fonet
Фото: FoNet

(Од нашег специјалног извештача)

Питали смо Бељанског како оцењује наступ репрезентације на ЕП?

– Циљ смо остварили пласманом у други круг, што је најважније, пошто ћемо имати повластице приликом жреба за СП. Не треба да будемо незадовољни нашим партијама, треба имати у виду у каквим околностима смо се скупили, радили... Евидентно је да имамо још много тога да поправимо, али то само може кроз чешћа окупљања. Питање је како би се ствари одвијале да смо победили Шведску, а били смо на добром путу. Негативна  серија од 1:7 против Норвежана одвела нас је у пораз. Ипак, наступ на ЕП гледао бих с позитивне стране, много тога смо и добили. Нападачки је то потпуно било солидно, са Цупаром је одбрана деловала добро, али слажем се да има ту шта да се поправи.Сматрам да нема места неком великом незадовољству –каже Бељански.

Да ли си задовољан својом игром?

– Увек може боље. За анализу детаљнију је потребно време, а то ћемо учинити после завршетка шампионата.

Јесмо ли били довољно припремљени за ово велико такмичење?

– Много је било повређених играча, међу којима сам био  и ја, имао сам проблем са квадрицепсом. Сви смо паузирали једно време. По мени овде није била неспремност у питању, већ велики број техничких грешака, што је нашим противницима омогућавало да постижу лаке голове. Примери си утакмице против Швеђана и Норвежана.

Због чега неке ствари нису баш најбоље функционисале у одбрани?

– Играли смо три различита система одбране. Борили смо се, али се дешавало да два играча изађу, пивот остане сам и одмах проблем. На томе треба да радимо, да то доведемо до савршенства и да се то више не догађа. Тренингом и даљим радом доћемо до жељене одбране.

Зашто твоја генерација, међу најјачима на свету, није одговарајуће испраћена у развоју од стране РСС, него се распала?

– Нисмо довољно употребљени када је требало. Да смо уведени у систем репрезентације када смо имали 22-23 године, сада бисмо била репрезентација за висок пласман. То је питање за неког другог, за Савез, за бројне селекторе, који су често мењани. Упутио бих овом приликом апел да се то не дешава новим генерацијама. Треба само копирати систем по коме раде Норвежани и Французи. Морају играчи да се испрате и да им се поклони  пажња ако желимо добробит српском рукомету.

Да ли верујеш да ће да ће ови млади играчи да добију подршку која је изостала твојој генерацији?

– Требало би, зар није било довољно лутања? Јовановић, Миросављев, Цупара, Зеленовић,  Радивојевић, Ђукић треба да се сачувају за за будућност.

По повратку са ЕП селите се у нови клуб, швајцарски Кадетен?

– Потписао сам уговор на две и по године. Жеља Швајцараца да ме доведе у своје редове траје већ дуго, али увек се нешто испречили на реализацији тог трансфера, тек сада из аустријског Брегенца селим се у нови клуб. Кадетен је вишеструки првак Швајцарске и освајач националног Купа, стални учесник Лиге шампиона. То је за мене изазов, посебно што ћу играти у најјачем клупском такмичењу, Лиги шампиона, у којој до сада нисам имао прилику да се опробам – задовољан је преласком у нови клуб Бељански.

Ј. Галић

Применити француски модел

Како гледате на меч с актуелни светским прваком?

– Французи су један од главних фаворита за шампионску титулу. Ми у тој утакмици немамо шта да изгубимо и због тога у њу улазимо растерећено. Они морају да победе и да утврде полуфинале. То ће бити утакмица без кочница за обе екипе. За све нас играче из Србије то ће бити ново, вредно искуство и привилегија да играмо против таквих рукометних асова и звезда. Они све плански раде, на сваком великом такмичењу уведу нова два-три играча и зато имају континуитет врхуснких резултата. То је модел који би ми требало да следимо – сматра Бељански.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести