Петар Ненадић: Основни циљ смо ипак испунили

ЗАГРЕБ: Петар Ненадић спада у ред наших рукометаша  за којег има највише опречних мишљења, по једнима он је вансеријски играч, који је спреман да својом луцидношћу сам победи противника, опет с друге стране неки су спремни да кажу да због своје наглашене индивидуалности не уклапа  у систем игре наше репрезентације.
Petar Nenadic/ANTONIO BAT
Фото: ЕПА/Антонио Бат/Петар Ненадић у карактеристичном продору

(Од нашег специјалног извештача)

Без сумње, квалитете које Петар поседује свака репрезентација би га пожелела у својим редовима, а да се ради о првокласном играчу говори и податак да ће са мађарским Веспремом јуришати на титулу клупског првака Европе. До краја учешћа наше  репрезентације на ЕП у Хрватској остале су још две утакмице, са светским првацима, Француском, и Белорусијом, наравно очекујемо боље издање “орлова”.

– Увек може боље, подбацили смо у прве две утакмице, с домаћином и Шведском, у Сплиту у првом кругу. Имали смо страховит притисак, многи играчи са мном на челу нису били физички спремни за ово такмичење, све је то утицало да се не представимо у правом светлу. Оно што је најважније је то да смо испунили постављени циљ, а то је пласман у други круг – рекао је Ненадић.

Велике замерке иду на игру коју сте приказали, поготово што су крила практично била одсечена, нису добијали лопту, а  ни пивот није кориштен у оној мери у којој би могао?

– Имамо врхунска крила која нисмо искористили. Биће времена када се шампионат заврши за дубљу анализу.

Можете ли да издвојите шта је то било добро у игри наше репрезентације?

– Наши голмани били на високом нивоу, поготово Владимир Цупара. Ту је и млади Милан Јовановић, право откровење, као и Немања Илић, Богдан Радивојевић Дарко Ђукић. За две године они ће бити носиоци игре наше репрезентације. Добили смо играче за будућност.

Чиме нисте задовољни?

–  На отварању шампионата у мечу са Хрватима играли смо слабо, а била је прилика да трасирамо бољи пут на ЕП. После високог пораза увукла се у нас прилична нервоза и напетост, што се одразило на већ следећој утакмици против Шведске. Када уђете несигурно и пољуљано у утакмицу, не можете ни очекивати нешто позитивно.

Следи меч у понедељак са Французима, потом са Белорусима?

– О Францизима се све зна, они су светски прваци, освајачи медаља са свих великих такмичења и у тој утакмици не тражимо неку посебну шансу. Наравно, нећемо изаћи с белом заставом, али то је прилика да заиграју млађи играчи и да имају искуство више.  Што се тиче Белоруса, надам се да ћемо победити, јер нико овде није дошао да губи. Даћемо све од себе да се победом опростимо од ЕП. Белорусија је за мене изненађење, показали су  висок ниво игре.

Ваша одлука да напустите државни тим прилично је неочекивана?

– Дигла се прашина више него што је требало. Још раније сам најавио људима из РСС, а знали су то и неки играчи, да желим паузу у националном дресу. Током сезоне одиграм 65 утакмица и имам само 17 дана током лета одмора. Нећу ни да говорим, а није то ни толико важно за јавност, да сам пропустио многа породична славља, рођење детета. Једноставно више физички ни психички не могу да издржим тај ритам. И нормално је да се то одразило на моју игру. Можда није било време да то саопштим, али по мени је поштено да селектор за будућност зна на кога може да рачуна, а на кога не. Не знам да ли сам са клубом и репрезентацијом за последњих четири-пет година пропустио четири утакмице. У репрезентацији сам једино 2009. и 2011. Био одсутан због повреде.

После завршетка Европског првенства одлазите у Веспрем?

– Време је било да напустим немачку Бундеслигу. Постало ми је пренапорно играти, поготово сурово када играте за клуб који игра Лигу шампиона. Уследио је позив Веспрема. А када те Веспрем зове, то се не одбија. То је за мене ново искуство, амбиције и циљеви. Сада имам нови мотив, освајање Лиге шампиона. У екипи има доста играча с наших простора, тако да ће ми прилагођавање бити лакше и безболније. Мађарска лига почиње већ 3. фебруара, а прва утакмица у Лиги шампиона је четири дана касније. Идемо у Кил, никако да побегнем од Немачке – кроз смех је прокоментарисао бек “орлова” Петар Ненадић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести